
Van Rij: compensatie spaartaks moet van vermogenden komen
DEN HAAG (ANP) - Vermogende Nederlanders zullen moeten opdraaien voor de miljardenstrop met de spaartaks, die door de Hoge Raad onrechtmatig is verklaard. Dat maakte staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) duidelijk tijdens een debat met de Tweede Kamer.
Het kabinet moet in ieder geval compensatie betalen aan spaarders die de afgelopen jaren belasting betaalden over een fictief rendement dat zij door de lage rente in de praktijk nooit konden maken. Er moeten nog keuzes gemaakt worden die bepalen hoe groot die groep wordt. Afhankelijk daarvan kunnen de kosten uiteenlopen van een kleine 3 miljard tot bijna 12 miljard euro.
Kabinet en coalitie onderhandelen nog over waar dat geld vandaan moet komen, maar wat Van Rij betreft worden de staande begrotingsregels gevolgd. "De tegenvaller valt aan de inkomstenkant, je lost het aan de inkomstenkant op en je zoekt het in het domein waar het is ontstaan", aldus de bewindsman. Zolang de kosten niet verder oplopen dan zo'n 4 miljard moet dat volgens Van Rij kunnen lukken. Je kan immers niet "eindeloos blijven winkelen".
Bijlenen
De coalitiepartijen CDA en VVD zeiden desgevraagd ook geld bij te willen lenen als dat nodig is om een deel van de kosten te dekken. "Wij zijn er niet voor om het weg te halen bij de werkenden", benadrukte CDA'er Inge van Dijk. Zij verklaarde zich ook bereid "eventueel een stukje in het saldo te laten lopen". Dat is Haags jargon voor het laten oplopen van de staatsschuld om financiële tegenvallers op te vangen.
Ook VVD'er Folkert Idsinga waarschuwt dat het wellicht niet mogelijk is het gehele bedrag dat nodig is voor compensatie op te halen "binnen het domein" van de spaartaks zelf. Volgens de liberaal "zullen we veel breder moeten kijken, naar uitgaven, naar lasten, en naar de staatsschuld".
Begrotingsregels
Dat is eigenlijk in strijd met de begrotingsregels die de coalitiepartijen met elkaar hebben afgesproken. Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft ook al aangegeven er weinig voor te voelen. Volgens Van Rij "kun je ook niet anders verwachten" van bewindspersonen op Financiën dat ze "streng in de leer" zijn qua begrotingsregels.
In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid de voorkeur te geven aan compensatie voor een zo beperkt mogelijke groep. Zo'n relatief goedkope variant kan wel leiden tot een stortvloed aan bezwaren, waarvan de vraag is of de Belastingdienst die aankan. Ook is het risico groter dat klagers bij de rechter gelijk krijgen en de kosten alsnog hoog oplopen.
Meer uit Financieel
YERSEKE (ANP) - Het zonnige weer van de afgelopen tijd heeft de Zeeuwse mosselkweek goed gedaan. De oogst van zogeheten bodemcultuurmosselen kon daardoor vrijdag "historisch vroeg" starten, bijna twee weken eerder dan normaal. Volgens het Nederlands Mosselbureau was de kwaliteit van de weekdieren niet eerder zo goed in juni. De branche verwacht evenwel geen historisch grote oogst.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid moet meer doen om procedures rond defensieprojecten te versnellen, want nu duren die processen door bureaucratische regeldruk nog erg lang. Dat zorgt voor vertraging bij het opschalen van de defensie-industrie, zegt Huigen, directeur van brancheorganisatie NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid). Ook zijn er knelpunten bij het financieren van defensieopdrachten, laat hij weten aan het ANP.
18 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Douane, NSC) is tevreden met het voorstel voor hervorming van de douane-unie en met de brede steun daarvoor bij de EU-lidstaten. "Het ziet ernaar uit dat we later dit jaar kunnen komen tot nieuwe douanewetgeving. Dat is echt in het belang van Nederland", zei Van Oostenbruggen na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën.
21 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Fransen kunnen de pornosites Youporn, Pornhub en Redtube weer bezoeken omdat hun eigenaar een tijdelijke blokkade heeft opgeheven. Eerder deze maand zorgde moederbedrijf Aylo ervoor dat Fransen geen erotische video's meer te zien kregen uit protest tegen een nieuw leeftijdsverificatiesysteem. Maar inmiddels heeft een rechter de invoering daarvan opgeschort.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De vleessector moet aan de slag om de problemen met uitzendkrachten op te lossen. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma na de ministerraad. "Als we arbeidsmigranten hiernaartoe halen, moeten we ook goed voor ze zorgen."
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt niemand te kunnen verbieden om toch de weg op te gaan met Citroëns waarvoor een terugroepactie geldt om gevaarlijke airbags. Autoconcern Stellantis deed een dringende oproep aan gebruikers van duizenden Citroëns om hun auto niet te gebruiken voordat een defect aan de airbags is verholpen. Maar dit blijft op vrijwillige basis en de ILT kan als markttoezichthouder niet verbieden dat mensen blijven rijden in hun auto, zegt een woordvoerster.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
1 uur geleden