Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij breekt lans voor risicoselectie Belastingdienst

Van Rij breekt lans voor risicoselectie Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet erkent dat er sprake is geweest van institutioneel racisme bij de Belastingdienst, maar staatssecretaris Marnix van Rij wil niet dat de dienst "in een kramp" schiet. Selectie op bepaalde risico's is nodig om toezicht te houden en misbruik te voorkomen. "Discriminatie is en blijft verboden, maar niet elk onderscheid is discriminerend", benadrukt Van Rij. Dat hangt volgens hem af van de "rechtvaardigingsgrond".

Bij risicoselectie wordt het risico op fraude ingeschat op basis van een aantal criteria, bijvoorbeeld inkomen. Maar dit gebeurde bij de Belastingdienst ook op basis van nationaliteit, zonder dat daar een rechtvaardigheidsgrond voor was, én op basis van "uiterlijke kenmerken". Daarom erkende het kabinet maandag dat er bij de fiscus sprake is geweest van institutioneel racisme.

Dit betekent echter niet dat het maken van onderscheid per definitie fout is, vindt Van Rij. Risicoselectie is zelfs broodnodig, omdat de overheid gewoonweg niet genoeg mensen heeft om controles uit te voeren zonder dat daar selectie aan vooraf gaat.

De bewindsman wil een "discussie" voeren over de balans tussen efficiënte fraudeaanpak en het voorkomen van discriminatie. In een brief aan de Kamer schrijft hij met collega-staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen): "Overheidsorganisaties die gebruik maken van risicoprofielen moeten zich ervan bewust zijn dat dit onderscheid het risico van discriminatie met zich meebrengt."

Meer uit Politiek

Yeşilgöz vindt dat niet alleen VVD 'schuld' heeft aan asielcrisis

LEIDEN (ANP) - In alle jaren dat de VVD in het kabinet heeft gezeten, is de asielinstroom niet naar beneden gegaan terwijl de liberalen daar al jaren op aandringen. VVD-lijsttrekker en justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt dat dit niet alleen de VVD kan worden verweten. "We hebben altijd in coalities gezeten", zei ze tijdens opnames van het tv-programma College Tour van KRO-NCRV. De deur naar samenwerking met de PVV staat nog steeds op een kier, ondanks de kritiek die zij daarop krijgt.

9 minuten geleden
VVD-congres neemt met staande ovatie afscheid van Mark Rutte

ROTTERDAM (ANP) - De nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz bedankte in haar eerste speech voor de leden van de VVD haar voorganger Mark Rutte. "Wat heeft Nederland toch ontzettend veel aan je te danken", zei ze op het verkiezingscongres. "In crisis stond Rutte er altijd, dag en nacht, altijd." Een lange, staande ovatie voor Rutte volgde.

11 minuten geleden
Ontevreden CDA-afdeling Limburg schaart zich achter Bontenbal

DEN BOSCH (ANP) - De ontevreden Limburgse afdeling van het CDA schaart zich achter de nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal. Dat werd duidelijk tijdens het partijcongres van de christendemocraten.

12 minuten geleden
Verkiezingscongressen van VVD, CDA, SP en Volt op 'superzaterdag'

DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.

9 uur geleden
Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

18 uur geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

19 uur geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

20 uur geleden