Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij: bewust belastingen niet verhoogd voor koopkrachtpakket

Van Rij: bewust belastingen niet verhoogd voor koopkrachtpakket

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft bewust de belastingen niet verhoogd om de 2,8 miljard op te hoesten waarmee de pijn van de hoge prijzen moet worden verzacht. Ook wilde het kabinet het bedrag niet in de staatsschuld laten lopen, "omdat je dan de rekening tóch weer bij iedereen neerlegt", aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). Het geld komt uit een speciaal Brexit-potje en de hogere gasbaten.

"Normaal gesproken zou je het geld uit de inkomstenkant halen", zegt Van Rij. "Maar we hebben een uitzondering gemaakt op de begrotingsregels, zonder dat andere departementen daar nadeel van bevinden."

Het kabinet maakt met het besluit de accijnzen te verlagen ook een uitzondering op de trend dat groene en gezonde gewoonten fiscaal worden gestimuleerd, en vervuilende keuzes juist duurder worden gemaakt. Dat is volgens Van Rij in de huidige crisissituatie niet meer dan logisch. "Nu zijn er situaties dat mensen niet eens de auto kúnnen gebruiken, omdat wat ze aan de pomp moeten betalen gewoon veel te duur is."

Ook de btw op energie gaat omlaag, zij het pas vanaf 1 juli. Als het kabinet de belasting eerder zou verlagen, zouden andere belastingen mogelijk alsnog omhoog moeten om de lagere btw-inkomsten te compenseren.

Bovendien zou het "technisch ingewikkeld" zijn om dit nog in het voorjaar te doen. Van Rij zegt desgevraagd wel dat de Belastingdienst, die toch al met veel problemen kampt, het pakket wel kan uitvoeren. "Ik heb het heel specifiek gevraagd", zegt Van Rij.

Meer uit Binnenland

Vijf minderjarige meisjes aangehouden voor mishandeling in Veghel

VEGHEL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf minderjarige meisjes aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het "ernstig mishandelen" van een 15-jarig meisje uit Veghel (Noord-Brabant). De verdachten zitten vast en worden verhoord. Aansluitend aan dat verhoor krijgen ze bezoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarna neemt de officier van justitie een beslissing over het vervolg van de zaak, meldt de politie.

13 minuten geleden
Opnieuw drie AZ-supporters aangehouden wegens ongeregeldheden

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft nog eens drie AZ-supporters aangehouden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de rellen in het voetbalstadion van de Alkmaarse club eerder deze maand. Dat brengt het totaal aantal arrestaties in de zaak op achttien, laat de politie weten.

22 minuten geleden
Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

35 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

42 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden