Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij: bewust belastingen niet verhoogd voor koopkrachtpakket

Van Rij: bewust belastingen niet verhoogd voor koopkrachtpakket

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft bewust de belastingen niet verhoogd om de 2,8 miljard op te hoesten waarmee de pijn van de hoge prijzen moet worden verzacht. Ook wilde het kabinet het bedrag niet in de staatsschuld laten lopen, "omdat je dan de rekening tóch weer bij iedereen neerlegt", aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). Het geld komt uit een speciaal Brexit-potje en de hogere gasbaten.

"Normaal gesproken zou je het geld uit de inkomstenkant halen", zegt Van Rij. "Maar we hebben een uitzondering gemaakt op de begrotingsregels, zonder dat andere departementen daar nadeel van bevinden."

Het kabinet maakt met het besluit de accijnzen te verlagen ook een uitzondering op de trend dat groene en gezonde gewoonten fiscaal worden gestimuleerd, en vervuilende keuzes juist duurder worden gemaakt. Dat is volgens Van Rij in de huidige crisissituatie niet meer dan logisch. "Nu zijn er situaties dat mensen niet eens de auto kúnnen gebruiken, omdat wat ze aan de pomp moeten betalen gewoon veel te duur is."

Ook de btw op energie gaat omlaag, zij het pas vanaf 1 juli. Als het kabinet de belasting eerder zou verlagen, zouden andere belastingen mogelijk alsnog omhoog moeten om de lagere btw-inkomsten te compenseren.

Bovendien zou het "technisch ingewikkeld" zijn om dit nog in het voorjaar te doen. Van Rij zegt desgevraagd wel dat de Belastingdienst, die toch al met veel problemen kampt, het pakket wel kan uitvoeren. "Ik heb het heel specifiek gevraagd", zegt Van Rij.

Meer uit Binnenland

Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

33 minuten geleden
Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer. Hij zit maandagochtend nog vast.

1 uur geleden
Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

1 uur geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

1 uur geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

5 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

5 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

5 uur geleden