Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij: achter institutioneel racisme fiscus 'zat geen beleid'

Van Rij: achter institutioneel racisme fiscus 'zat geen beleid'

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst was sprake van institutioneel racisme, maar er werd gehandeld "zonder kwade trouw", zegt staatssecretaris Marnix van Rij. "Er zat totaal geen beleid achter." Hij stuurde maandag een brief naar de Kamer waarin het kabinet institutioneel racisme bij de fiscus erkent.

Dat is wel echt wat anders dan rassenhaat, benadrukt Van Rij maandag nogmaals: "Institutioneel racisme is geen juridische term, maar een sociologische." Wel was er sprake van expliciet institutioneel racisme, zegt hij desgevraagd.

Persoonlijke kenmerken, waaronder nationaliteit, wogen mee bij het bepalen of iemands aangifte handmatig werd gecontroleerd. Dat blijkt uit discriminerende handleidingen die werden gebruikt. Dit valt onder institutioneel racisme, schrijft de bewindsman. Hij verwijst naar een recente definitie van die term door het College voor de Rechten van de Mens.

Niet door de beugel

De handleidingen kunnen niet door de beugel, zegt Van Rij, evenals de door inspecteurs gebruikte "bewoordingen" zoals die naar boven kwamen in een onderzoeksrapport naar de zwarte lijsten die het kabinet tot enige tijd geleden gebruikte.

Maar het gaat hierbij om acties van "een aantal medewerkers" en niet iets dat breed bij de Belastingdienst speelde, beklemtoont de bewindsman. Op de handleidingen zaten "geen kwaliteitscontroles, geen waarborgen". Ze zijn ook jarenlang niet opgemerkt. "Met de inzichten van nu, 2022, denk je: hoe heeft dat kunnen gebeuren?", aldus Van Rij.

Het erkennen van institutioneel racisme zonder aan die erkenning gevolg te geven zou volgens de staatssecretaris een "loze handeling" zijn. Er is al veel in gang gezet om zaken bij de fiscus te verbeteren, benadrukt hij. De erkenning is volgens Van Rij onderdeel van een "reinigingsproces".

Meer uit Politiek

Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

1 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

5 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

14 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

15 uur geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

16 uur geleden
PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

DEN BOSCH (ANP) - Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

17 uur geleden
Van Gennip: komende weken heel belangrijk voor koopkrachtplannen

DEN HAAG (ANP) - De komende weken worden "heel belangrijk" voor de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, denkt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Die weken kunnen namelijk bepalend zijn of bijvoorbeeld de voorgestelde verhoging van het minimumloon per 1 januari of 1 juli volgend jaar ingaat. Volgens Van Gennip wordt het spannend, zegt ze in het programma Buitenhof.

19 uur geleden