Van Rij: achter institutioneel racisme fiscus 'zat geen beleid'
DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst was sprake van institutioneel racisme, maar er werd gehandeld "zonder kwade trouw", zegt staatssecretaris Marnix van Rij. "Er zat totaal geen beleid achter." Hij stuurde maandag een brief naar de Kamer waarin het kabinet institutioneel racisme bij de fiscus erkent.
Dat is wel echt wat anders dan rassenhaat, benadrukt Van Rij maandag nogmaals: "Institutioneel racisme is geen juridische term, maar een sociologische." Wel was er sprake van expliciet institutioneel racisme, zegt hij desgevraagd.
Persoonlijke kenmerken, waaronder nationaliteit, wogen mee bij het bepalen of iemands aangifte handmatig werd gecontroleerd. Dat blijkt uit discriminerende handleidingen die werden gebruikt. Dit valt onder institutioneel racisme, schrijft de bewindsman. Hij verwijst naar een recente definitie van die term door het College voor de Rechten van de Mens.
Niet door de beugel
De handleidingen kunnen niet door de beugel, zegt Van Rij, evenals de door inspecteurs gebruikte "bewoordingen" zoals die naar boven kwamen in een onderzoeksrapport naar de zwarte lijsten die het kabinet tot enige tijd geleden gebruikte.
Maar het gaat hierbij om acties van "een aantal medewerkers" en niet iets dat breed bij de Belastingdienst speelde, beklemtoont de bewindsman. Op de handleidingen zaten "geen kwaliteitscontroles, geen waarborgen". Ze zijn ook jarenlang niet opgemerkt. "Met de inzichten van nu, 2022, denk je: hoe heeft dat kunnen gebeuren?", aldus Van Rij.
Het erkennen van institutioneel racisme zonder aan die erkenning gevolg te geven zou volgens de staatssecretaris een "loze handeling" zijn. Er is al veel in gang gezet om zaken bij de fiscus te verbeteren, benadrukt hij. De erkenning is volgens Van Rij onderdeel van een "reinigingsproces".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
21 uur geleden