Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Praag wil ongeruste leden van Ajax snel bijpraten

Van Praag wil ongeruste leden van Ajax snel bijpraten

AMSTERDAM (ANP) - Michael van Praag wil de leden van Ajax snel uitleg geven over de beslissing om algemeen directeur Alex Kroes te schorsen om het handelen met voorkennis in het aandeel van de beursgenoteerde club uit de hoofdstad. "Ik ben beschikbaar, maar het is niet aan mij maar aan de bestuursraad om een bijeenkomst te organiseren", laat hij weten.

Van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen, voelt dat er onder de leden van Ajax veel onrust is ontstaan na het voorgenomen ontslag van Kroes. De bestuursraad van Ajax ontving afgelopen maandag een brief die door 131 leden van de club uit Amsterdam is ondertekend. Zij vinden dat Van Praag karaktermoord op Kroes heeft gepleegd en eisen dat hij zijn excuses maakt.

Van Praag noemde Kroes 'dom' en 'naïef' en snapt niet dat de algemeen directeur vlak voor zijn voorgenomen benoeming in strijd met alle regels aandelen van zijn club heeft aangeschaft. Een paar dagen later bleek dat Van Praag ook niet helemaal op de hoogte was van de regels voor een beursgenoteerde voetbalclub. Hij was vergeten om zijn honderd aandelen te laten registreren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

F-Side

Kroes voetbalt sinds zijn negende bij Ajax. Hij speelt inmiddels voor een veteranenploeg en staat er goed op bij veel leden. Kroes wil dat de AFM zich uitspreekt over zijn schorsing. Maar volgens bestuursvoorzitter Laura van Geest van de financiële toezichthouder kan een dergelijk onderzoek naar de situatie bij Ajax jaren duren en het voorgenomen ontslag van de algemeen directeur wordt op 21 mei al behandeld tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders.

Van Praag wil de ongeruste leden van Ajax dus eerder bijpraten. De bestuursraad, die namens de vereniging Ajax met 73 procent van de aandelen optreedt als grootaandeelhouder, heeft veel macht en kan zelfs de raad van commissarissen naar huis sturen. Dat voornemen staat echter niet op de agenda van de vergadering van 21 mei.

In de aanloop naar het thuisduel van zondag met FC Twente neemt de druk op commissarissen Anette Mosman, Georgette Schlick en in mindere mate Cees van Oevelen toe. Zij zaten afgelopen zomer al in de rvc toen de inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat voor ruim 100 miljoen euro twaalf spelers kocht. Mosman en Schlick worden geïntimideerd door fanatieke fans van de F-Side, die eisen dat ze zo snel als mogelijk aftreden.

Meer uit Voetbal

VS en Mexico toch geen kandidaat voor organisatie WK 2027

CHICAGO (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Mexico hebben hun bod op de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 2027 ingetrokken. Dat betekent dat Nederland, dat het toernooi samen met Duitsland en België wil organiseren, een concurrent minder heeft. Ook Brazilië dingt mee naar de organisatie.

4 uur geleden
Leicester City pakt na promotie ook titel in de Championship

PRESTON (ANP) - Leicester City heeft zich na de promotie naar de Premier League ook verzekerd van de titel in de Championship, het tweede niveau in Engeland. De ploeg won met 3-0 bij Preston North End en is met 97 punten niet meer in te halen door Leeds United en Ipswich Town, die op 90 punten staan.

5 uur geleden
ADO Den Haag boekt moeizame zege op hekkensluiter Jong FC Utrecht

UTRECHT (ANP) - ADO Den Haag heeft met de nodige moeite Jong FC Utrecht verslagen. Het elftal van Darije Kalezic won de uitwedstrijd bij de nummer laatst van de Keuken Kampioen Divisie met 2-0.

7 uur geleden
Dumfries noemt omhooghouden beledigend spandoek 'niet slim'

MILAAN (ANP) - Voetballer Denzel Dumfries heeft spijt betuigd voor een incident tijdens het kampioensfeest van Internazionale. De verdediger van de club nam tijdens de parade een spandoek over uit het publiek waarop hij stond afgebeeld met AC Milan-tegenstander Theo Hernández aan een ketting.

8 uur geleden
Geen wraakgevoelens bij Real-coach Ancelotti voor duel met Bayern

MÜNCHEN (ANP/DPA/AFP) - Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid heeft "geen wraakgevoelens" overgehouden aan zijn ontslag bij Bayern München in 2017. Dat zei de Italiaanse coach in aanloop naar het onderlinge duel in de halve finale van de Champions League van dinsdag.

8 uur geleden
Vitesse sluit mondeling akkoord met nieuwe trainer Van den Brom

ARNHEM (ANP) - John van den Brom wordt volgende seizoen in de Keuken Kampioen Divisie de nieuwe coach van Vitesse. De woordvoerder van de Arnhemse club, die is gedegradeerd uit de Eredivisie, bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hierover een mondeling akkoord is bereikt.

8 uur geleden
Media: clubs in Premier League stemmen voor bestedingsplafond

LONDEN (ANP) - De clubs in de Premier League hebben voor de ontwikkeling van plannen voor een bestedingsplafond gestemd. Dat meldden Engelse media zoals de BBC. Alleen Manchester United, Manchester City en Aston Villa stemden volgens de omroep tegen het plan, Chelsea onthield zich van stemming.

10 uur geleden