Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Praag geeft Ajax de schuld van te laat registreren aandelen

Van Praag geeft Ajax de schuld van te laat registreren aandelen

AMSTERDAM (ANP) - Voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen van Ajax legt de schuld van het niet officieel opgeven van zijn aandelen bij de club uit Amsterdam. Dat schrijft de topbestuurder in een bericht op LinkedIn waarin hij hoopt duidelijkheid te verschaffen over de onrust rond de club en zijn eigen aandelenbezit. "Ik heb niets verzwegen", stelt hij.

Van Praag zegt de honderd aandelen te hebben gekocht bij de beursgang van Ajax in 1998. Hij zegt dat hij er nooit in heeft gehandeld en dat hij dit voor zijn benoeming heeft doorgegeven aan Ajax. De club communiceerde dit vervolgens aan de aandeelhouders. "Zij waren er dus mee bekend. Ik heb niets verzwegen. Wat wel fout is gegaan is dat Ajax na mijn benoeming deze aandelen binnen veertien dagen bij de AFM had moeten melden. Dat is helaas niet gebeurd en dat is een administratieve omissie." Inmiddels zijn de aandelen wel opgegeven.

Enkele dagen nadat Van Praag hard was geweest over de vermeende handel in voorkennis van de net aangestelde algemeen directeur Alex Kroes, werd duidelijk dat Van Praag zijn eigen aandelen niet had opgegeven bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De zaken verschillen wel erg, mede doordat het in het geval van Kroes ging om een veel groter aantal aandelen. Vlak voor zijn benoeming kocht hij 17.000 aandelen van de club. Van Praag is met de rvc nog altijd van plan Kroes te ontslaan.

Voorzitter van de KNVB

Maandag meldde BNR dat Van Praag door zijn aandelenbezit ook in de fout ging als voorzitter van de KNVB tussen 2008 en 2019. Volgens het nieuwsmedium is het in die functie niet toegestaan "een financieel belang te hebben in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB kan schaden". De bond zag hier zelf geen overtreding in. Van Praag heeft het in zijn LinkedIn-bericht verder niet over deze periode.

De rvc heeft Kroes tot nu toe geschorst om zijn vermeende handel in voorkennis en moet eerst met aandeelhouders vergaderen voordat een definitief ontslag kan volgen. Die vergadering is op 21 mei. Inmiddels kiest de fanatieke aanhang de kant van Kroes en keert zich tegen Van Praag. Ook de bestuursraad van Ajax heeft de rvc gevraagd het voorgenomen ontslag te heroverwegen. De raad vertegenwoordigt de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van de club.

Meer uit Voetbal

Sevilla bevestigt vertrek coach Sánchez Flores aan einde seizoen

SEVILLA (ANP/AFP) - Quique Sánchez Flores vertrekt na dit seizoen als trainer van Sevilla. De zevenvoudig winnaar van de Europa League stelde hem in december aan toen de club zestiende stond in La Liga. Inmiddels staat Sevilla twaalfde.

13 minuten geleden
Trainer Xavi vreest niet voor ontslag bij FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - Trainer Xavi vreest niet voor zijn toekomst bij FC Barcelona. " Volgens mij is er niet zoveel veranderd" , zei hij op een persconferentie voor het thuisduel van zondag met Rayo Vallecano. "De situatie is volgens mij nog net zoals drie weken geleden, toen we bekend hebben gemaakt dat ik ook volgend jaar nog trainer ben hier."

23 minuten geleden
Foden speler van het jaar in Premier League

LONDEN (ANP/RTR) - Phil Foden is door de Premier League verkozen tot voetballer van het jaar in Engeland. De 23-jarige speler van Manchester City werd verkozen uit een lijst van acht genomineerden, waaronder ook Oranje-international Virgil van Dijk (Liverpool), de Deen Martin Ødegaard (Arsenal) en de Noor Erling Haaland (Manchester City).

1 uur geleden
Vitesse niet meer in Russische handen na aandelenoverdracht

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft de aandelen van de club die in handen waren van de Rus Valeri Oyf overgedragen aan de onafhankelijke stichting Vitesse voor Altijd. De Arnhemse club meldt zaterdag dat het daarmee heeft voldaan aan een belangrijke eis van de licentiecommissie van de KNVB om voor volgend seizoen een proflicentie te krijgen.

2 uur geleden
Heracles moet aanvoerder Hoogma maanden missen door knieblessure

ALMELO (ANP) - Heracles Almelo mist de komende maanden aanvoerder Justin Hoogma. De verdediger ondergaat binnenkort een operatie aan zijn knie. Het herstel vergt "drie tot zes maanden", meldt de club op de website. Hoogma is er dus ook niet bij als zijn ploeg zondag tegen Fortuna Sittard handhaving in de Eredivisie moet veiligstellen. Daarvoor is een gelijkspel voldoende.

4 uur geleden
Roda-coach Sibum geloofde er niet meer in na tweede treffer NAC

KERKRADE (ANP) - Trainer Bas Sibum wist bij de 2-0 van NAC Breda aan het begin van de tweede helft dat het klaar was in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. "Als zij die 2-0 binnenschieten is dat een behoorlijke tik", zei de coach na de 5-0-nederlaag bij ESPN. "Toen geloofde ik er niet meer in dat we nog konden winnen."

15 uur geleden
Van de Donk en Egurrola pakken met Lyon landstitel in Frankrijk

LYON (ANP) - Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola hebben met hun club Olympique Lyon de finale om het Franse voetbalkampioenschap gewonnen. Paris Saint-Germain werd met 2-1 verslagen, waardoor de zeventiende landstitel werd behaald.

15 uur geleden