Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Praag geeft Ajax de schuld van te laat registreren aandelen

Van Praag geeft Ajax de schuld van te laat registreren aandelen

AMSTERDAM (ANP) - Voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen van Ajax legt de schuld van het niet officieel opgeven van zijn aandelen bij de club uit Amsterdam. Dat schrijft de topbestuurder in een bericht op LinkedIn waarin hij hoopt duidelijkheid te verschaffen over de onrust rond de club en zijn eigen aandelenbezit. "Ik heb niets verzwegen", stelt hij.

Van Praag zegt de honderd aandelen te hebben gekocht bij de beursgang van Ajax in 1998. Hij zegt dat hij er nooit in heeft gehandeld en dat hij dit voor zijn benoeming heeft doorgegeven aan Ajax. De club communiceerde dit vervolgens aan de aandeelhouders. "Zij waren er dus mee bekend. Ik heb niets verzwegen. Wat wel fout is gegaan is dat Ajax na mijn benoeming deze aandelen binnen veertien dagen bij de AFM had moeten melden. Dat is helaas niet gebeurd en dat is een administratieve omissie." Inmiddels zijn de aandelen wel opgegeven.

Enkele dagen nadat Van Praag hard was geweest over de vermeende handel in voorkennis van de net aangestelde algemeen directeur Alex Kroes, werd duidelijk dat Van Praag zijn eigen aandelen niet had opgegeven bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De zaken verschillen wel erg, mede doordat het in het geval van Kroes ging om een veel groter aantal aandelen. Vlak voor zijn benoeming kocht hij 17.000 aandelen van de club. Van Praag is met de rvc nog altijd van plan Kroes te ontslaan.

Voorzitter van de KNVB

Maandag meldde BNR dat Van Praag door zijn aandelenbezit ook in de fout ging als voorzitter van de KNVB tussen 2008 en 2019. Volgens het nieuwsmedium is het in die functie niet toegestaan "een financieel belang te hebben in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB kan schaden". De bond zag hier zelf geen overtreding in. Van Praag heeft het in zijn LinkedIn-bericht verder niet over deze periode.

De rvc heeft Kroes tot nu toe geschorst om zijn vermeende handel in voorkennis en moet eerst met aandeelhouders vergaderen voordat een definitief ontslag kan volgen. Die vergadering is op 21 mei. Inmiddels kiest de fanatieke aanhang de kant van Kroes en keert zich tegen Van Praag. Ook de bestuursraad van Ajax heeft de rvc gevraagd het voorgenomen ontslag te heroverwegen. De raad vertegenwoordigt de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van de club.

Meer uit Voetbal

VS en Mexico toch geen kandidaat voor organisatie WK 2027

CHICAGO (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Mexico hebben hun bod op de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 2027 ingetrokken. Dat betekent dat Nederland, dat het toernooi samen met Duitsland en België wil organiseren, een concurrent minder heeft. Ook Brazilië dingt mee naar de organisatie.

8 uur geleden
Leicester City pakt na promotie ook titel in de Championship

PRESTON (ANP) - Leicester City heeft zich na de promotie naar de Premier League ook verzekerd van de titel in de Championship, het tweede niveau in Engeland. De ploeg won met 3-0 bij Preston North End en is met 97 punten niet meer in te halen door Leeds United en Ipswich Town, die op 90 punten staan.

9 uur geleden
ADO Den Haag boekt moeizame zege op hekkensluiter Jong FC Utrecht

UTRECHT (ANP) - ADO Den Haag heeft met de nodige moeite Jong FC Utrecht verslagen. Het elftal van Darije Kalezic won de uitwedstrijd bij de nummer laatst van de Keuken Kampioen Divisie met 2-0.

11 uur geleden
Dumfries noemt omhooghouden beledigend spandoek 'niet slim'

MILAAN (ANP) - Voetballer Denzel Dumfries heeft spijt betuigd voor een incident tijdens het kampioensfeest van Internazionale. De verdediger van de club nam tijdens de parade een spandoek over uit het publiek waarop hij stond afgebeeld met AC Milan-tegenstander Theo Hernández aan een ketting.

12 uur geleden
Geen wraakgevoelens bij Real-coach Ancelotti voor duel met Bayern

MÜNCHEN (ANP/DPA/AFP) - Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid heeft "geen wraakgevoelens" overgehouden aan zijn ontslag bij Bayern München in 2017. Dat zei de Italiaanse coach in aanloop naar het onderlinge duel in de halve finale van de Champions League van dinsdag.

12 uur geleden
Vitesse sluit mondeling akkoord met nieuwe trainer Van den Brom

ARNHEM (ANP) - John van den Brom wordt volgende seizoen in de Keuken Kampioen Divisie de nieuwe coach van Vitesse. De woordvoerder van de Arnhemse club, die is gedegradeerd uit de Eredivisie, bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hierover een mondeling akkoord is bereikt.

13 uur geleden
Media: clubs in Premier League stemmen voor bestedingsplafond

LONDEN (ANP) - De clubs in de Premier League hebben voor de ontwikkeling van plannen voor een bestedingsplafond gestemd. Dat meldden Engelse media zoals de BBC. Alleen Manchester United, Manchester City en Aston Villa stemden volgens de omroep tegen het plan, Chelsea onthield zich van stemming.

14 uur geleden