Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Praag als voorzitter in raad van commissarissen Ajax

Van Praag als voorzitter in raad van commissarissen Ajax

ZEIST (ANP) - Michael van Praag gaat in de raad van commissarissen van Ajax aan de slag als voorzitter. In die functie volgt de 76-jarige bestuurder de woensdag opgestapte Pier Eringa op.

Van Praag vindt die functie goed te combineren met het aanstaande voorzitterschap van de basketbalbond. Dat zei hij tijdens een congres in Zeist, waar hij de naar hem benoemde MVP Award uitreikte aan de club SV Venray. Dat is een prijs die jaarlijks gaat naar iemand (of een collectief) die zich heeft ingezet voor inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal.

"Er zitten wel meer mensen in een raad van commissarissen die dingen erbij doen. Laura van Leeuwen bijvoorbeeld is directeur van MVV en commissaris bij de Nederlandse basketbalbond", aldus Van Praag, die het in crisis verkerende Ajax graag helpt. "Ik ben veertien jaar voorzitter geweest van Ajax en zes jaar voorzitter van de raad van commissarissen. Dus ik weet wel een beetje hoe de hazen bij Ajax lopen."

Snel witte rook

Van Praag verwacht dat alles snel rond komt. "Er zijn nog een paar mensen die hun zegje moeten geven. Dan is er misschien morgen of overmorgen witte rook." Eén van de twee vrouwelijke commissarissen van Ajax kon donderdag nog niet haar goedkeuring geven, omdat ze in het vliegtuig zat. "Zij moet er ook nog haar zegen over geven. Dat zou dan moeten leiden tot een voordracht voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders", verduidelijkte Van Praag.

Het nieuws over de aanstaande terugkeer naar Ajax kwam donderdag naar buiten net na het moment dat de basketbalbond meldde dat Van Praag was voorgedragen als voorzitter. "Voor die functie ben ik de enige kandidaat, al moeten de leden nog beslissen", vertelde Van Praag, oud-bondsvoorzitter van de KNVB. Hij werd donderdag in de ochtend voor het eerst door Ajax benaderd. "Het is nog heel vers. Het zijn functies die ik parttime kan doen. Als raad van commissarissen moet je toezicht houden op de directie. In zeer bepaalde gevallen kun je als rvc zeggen: dit gaan we niet doen."

Leo van Wijk

Naast Van Praag wil Ajax ook Leo van Wijk, eveneens 76 jaar, toevoegen aan de raad van commissarissen. De twee ervaren bestuurders moeten orde scheppen bij Ajax, dat al vroeg in het seizoen in een grote crisis is beland.

Meer uit Voetbal

Voetballers Canada oefenen met nieuwe coach Marsch tegen Oranje

MONTREAL (ANP) - Jesse Marsch is de nieuwe bondscoach van de nationale voetbalploeg van Canada. De voormalig trainer van Leeds United is de opvolger van Mauro Biello, die even de honneurs waar heeft genomen nadat John Herdman vorig jaar augustus naar Toronto FC was vertrokken.

2 uur geleden
FC Barcelona klimt naar tweede positie na zege op Real Sociedad

BARCELONA (ANP) - Lamine Yamal heeft FC Barcelona naar de tweede plaats van La Liga geleid. De 16-jarige aanvaller opende vlak voor rust de score in de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad. Raphinha stelde in blessuretijd met een benutte strafschop de zege voor de thuisploeg veilig (2-0).

3 uur geleden
Villa knokt zich in slotfase naar gelijkspel tegen Liverpool

BIRMINGHAM (ANP) - Aston Villa heeft zich naar een gelijkspel tegen Liverpool geknokt. De club uit Birmingham maakte in de slotfase een achterstand van 1-3 ongedaan (3-3).

3 uur geleden
Club Brugge heeft niet genoeg aan twee treffers van Skov Olsen

BRUGGE (ANP) - Andreas Skov Olsen scoorde twee keer voor Club Brugge, maar het was niet genoeg om de ploeg aan een thuiszege te helpen tegen Union in de play-offs om de Belgische landstitel. Beide ploegen besloten hun onderlinge duel met een gelijkspel (2-2).

3 uur geleden
NAC Breda neemt afstand van Roda JC in eerste duel play-offs

BREDA (ANP) - NAC Breda heeft in de eerste wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs ruim gewonnen van Roda JC. De Bredanaars waren in eigen huis met 3-1 te sterk. Vrijdag volgt de wedstrijd in Kerkrade.

3 uur geleden
Duitsland met Pavlovic naar EK voetbal in eigen land

FRANKFURT (ANP/DPA) - Bondscoach Julian Nagelsmann van Duitsland heeft Aleksandar Pavlovic opgenomen in zijn selectie voor het EK voetbal. De 20-jarige middenvelder is dit seizoen doorgebroken bij Bayern München. Verdedigers Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund) en Jonathan Tah (Bayer Leverkusen) zijn ook zeker van een plaats in de Duitse selectie.

6 uur geleden
Van Boekel videoscheidsrechter bij finale van Europa League

NYON (ANP) - Pol van Boekel is op 22 mei videoscheidsrechter bij de finale van de Europa League tussen Atalanta en Bayer Leverkusen. Dat heeft de Europese voetbalbond bekendgemaakt.

9 uur geleden