Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Oord verkoopt belang in windmolenpark

Van Oord verkoopt belang in windmolenpark

ROTTERDAM (ANP) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord heeft zijn belang in het windmolenpark Borssele III & IV verkocht aan een Duitse belegger in hernieuwbare energie. Vermogensbeheerder Luxcara uit Hamburg neemt het belang van 10 procent over van het Nederlandse bedrijf in de bedrijvengroep die de windmolens exploiteert en onderhoudt.

Met de verkoop wil Van Oord geld vrijspelen om te kunnen investeren in eventuele nieuwe projecten. Welk bedrag met de overname is gemoeid, maakten de bedrijven niet bekend.

Het familiebedrijf maakt nu nog deel uit van het samenwerkingsverband Blauwwind, dat in 2016 een vergunning kreeg om Borssele III & IV voor de Zeeuwse kust te bouwen, exploiteren en onderhouden. Andere deelnemers zijn bijvoorbeeld olie- en gasconcern Shell en energiemaatschappij Eneco.

Van Oord was binnen dat verband verantwoordelijk voor de funderingen en de verbindingskabels van het windmolenpark. Dat bestaat uit 77 windmolens die evenveel elektriciteit opwekken als ongeveer 825.000 huishoudens verbruiken. Het windpark, dat sinds vorig jaar op volle kracht draait, is daarmee goed voor 2,5 procent van alle elektriciteit die in Nederland nodig is.

Meer uit Financieel

Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

1 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

2 uur geleden
Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

8 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

13 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

13 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

14 uur geleden