Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen wil meer artsen als influencer tegen vaccinatietwijfels

Van Ooijen wil meer artsen als influencer tegen vaccinatietwijfels

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. De demissionair bewindsman is erg positief over initiatieven als het TikTok-kanaal Dokters Vandaag en wil deze "opschalen", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook overweegt de staatssecretaris afspraken te maken met techbedrijven om desinformatie op sociale media tegen te gaan.

De artsen moeten niet alleen berichten plaatsen over vaccinaties, maar ook direct met mensen in gesprek gaan. De staatssecretaris heeft tijdens gesprekken gemerkt dat veel zorgmedewerkers hun kennis met een groter publiek willen delen.

Het zou volgens Van Ooijen kunnen helpen als sociale media hun bezoekers erop attenderen als berichten desinformatie bevatten. Hij zoekt uit of vrijwillige afspraken "zinvol" zijn. Medisch geverifieerde informatie juist weer aanbevelen, is wat hem betreft ook een optie.

Naar de voorgrond

Samen met Reclame Code Commissie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en artsenfederatie KNMG wil de bewindsman ook op zoek naar andere manieren om foutieve informatie naar de achtergrond te plaatsen en betrouwbare informatie naar de voorgrond.

Bij de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC kunnen mensen al terecht met vragen over bijvoorbeeld anticonceptie. Ouders kunnen het nummer binnenkort ook bellen als ze vragen hebben over vaccinaties.

Oorzaken

Signalen dat de vaccinatiegraad onder kinderen aan het afnemen is, baren Van Ooijen zorgen. Hij wijst bijvoorbeeld naar onderzoeken die laten zien dat in bepaalde wijken in Amsterdam en Den Haag steeds minder ouders hun kinderen laten inenten.

Een van de oorzaken is volgens de staatssecretaris dat mensen hun informatie vaak van sociale media halen en dat hier veel verkeerde informatie circuleert. Hij ziet ook een "preventieparadox": mensen zijn minder doordrongen van de noodzaak van vaccins omdat ze zo goed werken dat de ziektes waartegen ze beschermen amper voorkomen. Daarnaast heeft het tanende vertrouwen in de overheid - vooral sinds de coronapandemie - de vaccinatiegraad geen goed gedaan.

Twijfel

"Ik snap heel goed dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond vaccinaties die we in coronatijd hebben meegemaakt", zegt Van Ooijen. "En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen. Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden."

De Tweede Kamer gaat donderdag met Van Ooijen in debat over de dalende vaccinatiegraad.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

15 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

4 dagen geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

4 dagen geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

4 dagen geleden