Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen wil meer artsen als influencer tegen vaccinatietwijfels

Van Ooijen wil meer artsen als influencer tegen vaccinatietwijfels

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. De demissionair bewindsman is erg positief over initiatieven als het TikTok-kanaal Dokters Vandaag en wil deze "opschalen", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook overweegt de staatssecretaris afspraken te maken met techbedrijven om desinformatie op sociale media tegen te gaan.

De artsen moeten niet alleen berichten plaatsen over vaccinaties, maar ook direct met mensen in gesprek gaan. De staatssecretaris heeft tijdens gesprekken gemerkt dat veel zorgmedewerkers hun kennis met een groter publiek willen delen.

Het zou volgens Van Ooijen kunnen helpen als sociale media hun bezoekers erop attenderen als berichten desinformatie bevatten. Hij zoekt uit of vrijwillige afspraken "zinvol" zijn. Medisch geverifieerde informatie juist weer aanbevelen, is wat hem betreft ook een optie.

Naar de voorgrond

Samen met Reclame Code Commissie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en artsenfederatie KNMG wil de bewindsman ook op zoek naar andere manieren om foutieve informatie naar de achtergrond te plaatsen en betrouwbare informatie naar de voorgrond.

Bij de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC kunnen mensen al terecht met vragen over bijvoorbeeld anticonceptie. Ouders kunnen het nummer binnenkort ook bellen als ze vragen hebben over vaccinaties.

Oorzaken

Signalen dat de vaccinatiegraad onder kinderen aan het afnemen is, baren Van Ooijen zorgen. Hij wijst bijvoorbeeld naar onderzoeken die laten zien dat in bepaalde wijken in Amsterdam en Den Haag steeds minder ouders hun kinderen laten inenten.

Een van de oorzaken is volgens de staatssecretaris dat mensen hun informatie vaak van sociale media halen en dat hier veel verkeerde informatie circuleert. Hij ziet ook een "preventieparadox": mensen zijn minder doordrongen van de noodzaak van vaccins omdat ze zo goed werken dat de ziektes waartegen ze beschermen amper voorkomen. Daarnaast heeft het tanende vertrouwen in de overheid - vooral sinds de coronapandemie - de vaccinatiegraad geen goed gedaan.

Twijfel

"Ik snap heel goed dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond vaccinaties die we in coronatijd hebben meegemaakt", zegt Van Ooijen. "En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen. Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden."

De Tweede Kamer gaat donderdag met Van Ooijen in debat over de dalende vaccinatiegraad.

Meer uit Gezond

NVZ: overleg met Agema over bezuinigingen heeft niks opgeleverd

UTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.

8 uur geleden
NVZ: verpleegkundigen dupe van onderwijsdeal, niet specialisten

UTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.

1 dag geleden
Tekort medische hulpmiddelen groeit snel, meldt Agema

DEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.

1 dag geleden
Tijdelijke import geneesmiddelen hielp 300.000 mensen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.

1 dag geleden
Apotheken in Noord-Holland en Flevoland komende dagen dicht

ZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.

1 dag geleden
Academische ziekenhuizen klagen over 'ongezonde bezuinigingen'

DEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).

1 dag geleden
Bijna honderd zorgmedewerkers ontslagen om stelen medicijnen

UTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.

1 dag geleden