Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen: wegwerken wachtlijsten jeugdzorg kost tijd

Van Ooijen: wegwerken wachtlijsten jeugdzorg kost tijd

DEN HAAG (ANP) - Het wegwerken van wachttijden in de gespecialiseerde jeugdzorg blijkt lastig. Veel van het extra geld dat het kabinet hier vorig jaar voor heeft vrijgemaakt, heeft nog niet geleid tot snellere hulp aan jongeren die dat dringend nodig hebben. Er wordt aan gewerkt, maar de gekozen aanpak kost tijd, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) aan de Kamer.

"Wachttijden is een taai onderwerp waar we hard op inzetten", benadrukt Van Ooijen in zijn brief over ontwikkelingen in het jeugdbeleid. Er is echter meer onderzoek nodig om tot een goede aanpak te komen, schrijft de staatssecretaris, zoals naar de oorzaken van het ontstaan van wachttijden.

Het kabinet stelde vorig jaar eenmalig 613 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten om acute problemen in de jeugdzorg op te lossen. Daarvan was 225 miljoen euro bestemd voor het verkleinen van de wachttijden in de gespecialiseerde jeugdzorg. 50 miljoen euro werd beschikbaar gesteld voor de aanpak van acute ggz-problemen van jongeren.

Proefproject

In onder meer de regio Rijnmond worden in een proefproject de wachttijden al wel concreet teruggebracht, met een deel van die 225 miljoen euro. De ervaringen en resultaten van deze proef moeten voor alle jeugdzorgregio's bruikbaar zijn. De wachttijd in Rijnmond is sinds de start van de project teruggebracht van 29 naar gemiddeld 23 weken, zo blijkt uit een eerste voortgangsrapportage aanpak wachttijden. Die heeft Van Ooijen samen met zijn brief naar de Kamer gestuurd. Dit is onder meer bereikt door uitbreiding van de behandelcapaciteit, beter en meer samenwerken en opschoning van de wachtlijst.

Met de 50 miljoen euro extra voor de aanpak van acute ggz-problemen van jongeren moet onder meer de crisiscapaciteit in de acute jeugd-ggz tijdelijk worden uitgebreid. Jongeren in crisis kunnen dan sneller worden geholpen en belanden niet meer op een lange wachtlijst, met het gevaar dat de problemen verergeren. Plannen van aanbieders van acute jeugd-ggz om vooral extra personeel aan te nemen, waren er snel nadat het kabinet met extra geld over de brug kwam.

De krapte op de arbeidsmarkt speelt veel aanbieders echter parten, blijkt uit de Kamerbrief. Met kunst- en vliegwerk is het gelukt om 100 fte aan extra personeel in te zetten. Er zijn extra plekken voor acute opname gerealiseerd en teams uitgebreid of gestart die jongeren helpen, zonder dat zij opgenomen hoeven te worden. "Hierdoor kunnen extra kinderen geholpen worden", aldus Van Ooijen.

Meer uit Binnenland

Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

1 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

2 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

3 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

3 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

7 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

7 uur geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

7 uur geleden