Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen: vertrouwen in vaccinaties nam ook voor corona al af

Van Ooijen: vertrouwen in vaccinaties nam ook voor corona al af

DEN HAAG (ANP) - Alle discussies over de coronavaccins hebben een nadelige invloed gehad op de bereidheid van ouders om hun kinderen te laten inenten tegen besmettelijke ziektes, erkent staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Maar hij waakt ervoor een direct verband te leggen, omdat die dalende trend volgens hem al eerder was ingezet.

Al voordat de coronavaccins en de manier waarop de overheid die aan de man probeerde te brengen onder vuur kwamen te liggen, was het vertrouwen tanende, zegt van Ooijen. "Het is eerder een verdieping geweest van bestaande patronen, dan dat wij nu het idee hebben dat daar iets is losgekomen dat niet al een beetje in de samenleving zat."

In een Kamerdebat over de gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen legden meerdere partijen wel de link met de coronapandemie. Zij waarschuwen dat die periode heeft aangetoond dat vaccinatiedrang of -dwang averechts werkt en het vertrouwen in de overheid juist ondermijnt.

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

BILTHOVEN/UTRECHT (ANP) - Steeds meer mensen lijken het coronavirus onder de leden te hebben. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is voor de negende week op rij gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar. In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

17 uur geleden
Tot nu toe ruim 450 blaarbehandelingen bij wandelaars Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft woensdag tot dusver bijna 450 blaarbehandelingen uitgevoerd bij deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Volgens een woordvoerster van de hulporganisatie is dat ongeveer hetzelfde aantal als in voorgaande jaren.

20 uur geleden
Zorgverzekeraars bevestigen onderzoek mogelijke fraude Co-Med

TILBURG (ANP) - De zorgverzekeraars doen onderzoek naar mogelijke fraude bij de inmiddels failliete commerciƫle huisartsenketen Co-Med. Dat onderzoek begon enkele maanden geleden en loopt nog. Een woordvoerder van CZ, dat als grootste verzekeraar de afhandeling van de keten coƶrdineert, bevestigt dit na berichtgeving van EenVandaag.

20 uur geleden
Oud-kandidaat-premier Plasterk niet vervolgd om medisch bedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk, die eerder dit jaar in beeld was om premier te worden van het huidige kabinet, wordt niet vervolgd voor mogelijk gesjoemel bij een medisch bedrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Advocaat Henri Sarolea had aangifte tegen Plasterk gedaan, omdat die de wet zou hebben overtreden.

22 uur geleden
Huisartsen en apothekers: meer maatregelen tegen medicijnentekort

UTRECHT (ANP) - Apothekers en huisartsen willen dat de overheid meer doet, nu de tekorten van medicijnen oplopen. De maatregelen die het vorige kabinet in juni had aangekondigd, zijn niet genoeg, vinden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

22 uur geleden
Lichte daling ziekteverzuim dit jaar volgens arbodiensten

UTRECHT (ANP) - Het ziekteverzuim is het afgelopen kwartaal licht gedaald vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er echter sprake van een stijging. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

23 uur geleden
Massaclaim tegen GGD'en om datalek coronatesten afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De GGD'en hoeven geen schadevergoeding te betalen aan alle mensen die in een databank van coronatesten stonden, en van wie de gegevens mogelijk door een dataroof op straat zijn komen te liggen. "De vrees dat gegevens in verkeerde handen zouden kunnen zijn gekomen is niet voldoende" voor een schadevergoeding, oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag.

23 uur geleden