Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen: twee HPV-prikken is genoeg voor mensen boven 15 jaar

DEN HAAG (ANP) - Jongeren ouder dan 15 jaar die zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) hoeven binnenkort maar twee prikken te halen in plaats van drie. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) besloten op advies van de Gezondheidsraad. Bij jongeren tot 15 jaar waren twee prikken al de norm.

HPV is een virus dat zeer besmettelijk is en onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken, hoewel mensen er meestal weinig van merken als ze besmet zijn.

Meisjes van 13 jaar en ouder konden zich hier al langer tegen laten vaccineren. Vanaf dit jaar wordt dat ook bij jongens gedaan en is de leeftijd omlaag gegaan naar 10. Omdat veel jongeren het vaccin nog niet hebben gekregen, is op dit moment een inhaalcampagne gaande voor jongeren onder de 18 jaar.

Zo spoedig mogelijk

Van Ooijen kan nog niet zeggen wanneer de jongvolwassenen overgaan op twee prikken, maar wil dit wel "zo spoedig mogelijk" doen. Op dit moment is de campagne waarin ze drie prikken krijgen namelijk al gaande. De staatssecretaris vraagt RIVM, de Jeugdgezondheidszorg en andere betrokkenen om hier een advies over uit te brengen.

De Gezondheidsraad vindt het effect van twee HPV-doses bij jongeren boven de 15 jaar "voldoende robuust en overtuigend" en stelt daarom het aanbevolen aantal prikken bij naar twee. Aanleiding voor de raad om de tot nu toe geldende richtlijn van drie prikken te heroverwegen waren adviezen hierover van het Engelse vaccinatiecomité JCVI en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er zijn intussen ook onderzoeken naar het effect van slechts één prik, maar voor conclusies daarover is het de raad te vroeg.

Voorbereidingen

Van Ooijen zegt ook voorbereidingen te treffen voor een vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen tussen de 19 en 26 jaar vanaf 2023. Jonge vrouwen die eerder zijn uitgenodigd om de HPV-prikken te halen, maar dat nog niet hebben gedaan, krijgen de kans dat alsnog te doen. Ook kunnen jonge mannen zich laten vaccineren die hier voorheen nog niet voor in aanmerking kwamen.

Eerder deze maand werd bekend dat minder dan de helft van de kinderen die zich dit jaar kunnen laten vaccineren, de prik heeft gehaald. De opkomst ligt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lager dan in andere jaren. Ongeveer 800.000 tieners waren uitgenodigd. Zo'n 400.000 kinderen die nog niet zijn ingeënt, krijgen nogmaals een uitnodiging.

Meer uit Gezond

Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

8 uur geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

1 dag geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

1 dag geleden
HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

2 dagen geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

3 dagen geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

3 dagen geleden