Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen: iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan

Van Ooijen: iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet streeft ernaar om per 2030 dakloosheid te beëindigen en "iedereen een thuis" te bieden. Er zijn in een actieplan afspraken gemaakt over geld, zorg, woningen, hulp en begeleiding en allerlei bestuurlijke kwesties. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spreekt in het plan dat hij aan de Kamer heeft gestuurd van een "fundamenteel andere kijk".

"In vrijwel alle gevallen kan met de juiste inzet dakloosheid voorkomen worden", aldus het actieplan. Daarin worden tientallen stappen en doelstellingen aangekondigd. Die zijn er onder meer op gericht om te zorgen dat mensen genoeg geld hebben om van te leven. Het plan legt een link met schuldenproblematiek, regels rond uitkeringen en de verhoging van het minimumloon. In 2030 moet het aantal mensen dat in armoede leeft gehalveerd zijn ten opzichte van 2015.

Ook preventie speelt in het plan een belangrijke rol. Mensen mogen niet meer zomaar op straat komen te staan als ze bijvoorbeeld hun huis uit moeten of vrijkomen uit de gevangenis. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor psychische en sociale problemen die mensen hebben en meer duidelijkheid rond de hulp die ze kunnen krijgen van de overheid. Het stigma moet van dakloosheid - Van Ooijen ziet ook een rol voor de media - en de woningbouwplannen waar het kabinet al langer aan werkt moeten ook helpen.

2030

Van Ooijen zegt dat het beleid nu nog gericht is op "maatschappelijke opvang", terwijl hij vindt dat het erom zou moeten gaan dat mensen gewoon een woonplek nodig hebben. "Van dakloosheid als individueel probleem, naar dakloosheid als fenomeen dat we alleen samen kunnen oplossen." Volgens de staatssecretaris komt er daarmee meer oog voor "bestaanszekerheid, preventie en een toegankelijke overheid".

Eerder kondigde het kabinet al aan dat er 65 miljoen extra beschikbaar komt voor dit plan tegen dakloosheid, bovenop 385 miljoen die al beschikbaar was voor gemeenten. De ambitie om dakloosheid in 2030 te beëindigen staat in de Verklaring van Lissabon die Nederland heeft getekend. Dat betekent onder meer dat mensen niet meer buiten slapen en zo snel mogelijk van tijdelijke opvang naar stabiele huisvesting kunnen.

Meer uit Politiek

JA21 in Overijssel krijgt er zetel bij, PvdD levert zetel in

ZWOLLE (ANP) - JA21 heeft er bij de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Overijssel een zetel bijgekregen, ten koste van de Partij voor de Dieren (PvdD). Het verschil tussen de twee partijen was maar 36 stemmen, blijkt uit de uitslag van het centraal stembureau die donderdag definitief is vastgesteld.

9 uur geleden
Wim Hillenaar voorgedragen als nieuwe burgemeester van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De gemeenteraad van Maastricht heeft donderdagavond Wim Hillenaar (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Hillenaar (54) volgt de huidige burgemeester Annemarie Penn - te Strake op, die per 1 juli met pensioen gaat. Hillenaar was tot 31 januari waarnemend burgemeester van Land van Cuijk. Daarvoor was hij elf jaar burgemeester van de gemeente Cuijk. "Hillenaar is een burgemeester voor alle inwoners van Maastricht. Hij heeft de autoriteit en warme uitstraling die de inwoners vragen", aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie, John Steijns.

9 uur geleden
Tweede Kamer wil van tijdelijke huurcontracten af

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

10 uur geleden
Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op zijn ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

11 uur geleden
Bijna alle BBB-kandidaten staan klaar voor Provinciale Staten

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat de meeste gekozen leden van de BoerBurgerBeweging (BBB) hun zetel innemen in Provinciale Staten. Uit een rondgang van het ANP langs acht van de twaalf provincies komt naar voren dat vooralsnog een enkeling afhaakt. De BBB-leden zijn de afgelopen tijd getraind vanuit het landelijke bestuur en vanuit de provincie krijgen de nieuwe Statenleden ook hulp, zeggen meerdere lijsttrekkers.

13 uur geleden
Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".

14 uur geleden
Minister: samenwerking met Tadzjieken ongemakkelijk maar nuttig

NEW YORK (ANP) - Het is "ongemakkelijk" dat Nederland samen met Tadzjikistan medeorganisator is van de VN-Waterconferentie in New York, erkent minister Liesje Schreinemacher tegenover het ANP. In het land staan mensenrechten en verschillende vrijheden onder zware druk. Wel heeft Schreinemacher "goede gesprekken" kunnen voeren met haar Tadzjiekse collega over de mensenrechten in zijn land.

14 uur geleden