Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen: iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan

Van Ooijen: iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet streeft ernaar om per 2030 dakloosheid te beëindigen en "iedereen een thuis" te bieden. Er zijn in een actieplan afspraken gemaakt over geld, zorg, woningen, hulp en begeleiding en allerlei bestuurlijke kwesties. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spreekt in het plan dat hij aan de Kamer heeft gestuurd van een "fundamenteel andere kijk".

"In vrijwel alle gevallen kan met de juiste inzet dakloosheid voorkomen worden", aldus het actieplan. Daarin worden tientallen stappen en doelstellingen aangekondigd. Die zijn er onder meer op gericht om te zorgen dat mensen genoeg geld hebben om van te leven. Het plan legt een link met schuldenproblematiek, regels rond uitkeringen en de verhoging van het minimumloon. In 2030 moet het aantal mensen dat in armoede leeft gehalveerd zijn ten opzichte van 2015.

Ook preventie speelt in het plan een belangrijke rol. Mensen mogen niet meer zomaar op straat komen te staan als ze bijvoorbeeld hun huis uit moeten of vrijkomen uit de gevangenis. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor psychische en sociale problemen die mensen hebben en meer duidelijkheid rond de hulp die ze kunnen krijgen van de overheid. Het stigma moet van dakloosheid - Van Ooijen ziet ook een rol voor de media - en de woningbouwplannen waar het kabinet al langer aan werkt moeten ook helpen.

2030

Van Ooijen zegt dat het beleid nu nog gericht is op "maatschappelijke opvang", terwijl hij vindt dat het erom zou moeten gaan dat mensen gewoon een woonplek nodig hebben. "Van dakloosheid als individueel probleem, naar dakloosheid als fenomeen dat we alleen samen kunnen oplossen." Volgens de staatssecretaris komt er daarmee meer oog voor "bestaanszekerheid, preventie en een toegankelijke overheid".

Eerder kondigde het kabinet al aan dat er 65 miljoen extra beschikbaar komt voor dit plan tegen dakloosheid, bovenop 385 miljoen die al beschikbaar was voor gemeenten. De ambitie om dakloosheid in 2030 te beëindigen staat in de Verklaring van Lissabon die Nederland heeft getekend. Dat betekent onder meer dat mensen niet meer buiten slapen en zo snel mogelijk van tijdelijke opvang naar stabiele huisvesting kunnen.

Meer uit Politiek

Onderzoek naar lekken bij Buitenlandse Zaken zonder resultaat

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen doen.

1 uur geleden
Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."

1 uur geleden
Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland investeert tientallen miljoenen euro's om de ambities van de coalitiepartijen waar te maken. Vorig jaar spraken GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord af hiervoor 150 miljoen euro uit de reserves te halen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de deze week gepresenteerde voorjaarsnota opgenomen waar een aanzienlijk deel van dat geld naartoe gaat.

3 uur geleden
Noord-Holland wil met ruim 76 miljoen woningbouw versnellen

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

3 uur geleden
Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies. Dat staat in een brief die het college van Gedeputeerde Staten stuurde naar de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën). Zuid-Holland zegt zich "zorgen" te maken over "de ongewenste effecten van de voorjaarsnota op de gemeentefinanciën" en de rol daarbij van de provincie als financieel toezichthouder.

7 uur geleden
Bezorgde Kamer legt zich neer bij fors duurder herstel Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer hebben er begrip voor dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitvalt dan in eerste instantie was begroot. In 2015 was er nog 475 miljoen euro voor begroot, maar vanwege de slechte staat van de gebouwen staat de laatste raming op ongeveer 2 miljard euro. Hoewel de Kamerfracties het belang van de renovatie onderschrijven, hopen ze wel dat de kosten niet nog verder oplopen.

19 uur geleden
Geweerde lijsttrekkers organiseren 'alternatief slotdebat'

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Twee lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen organiseren een "alternatief slotdebat" op de avond voor verkiezingsdag. Ze zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan het televisiedebat dat de NOS traditioneel die avond houdt.

23 uur geleden