Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen geschrokken van daling op ranglijst kinderrechten

Van Ooijen geschrokken van daling op ranglijst kinderrechten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is ervan geschrokken dat Nederland in een jaar tijd zestien plekken is gedaald op de ranglijst voor kinderrechten. "Tegelijk ben ik niet helemaal verrast, want ik weet dat we op een heel aantal onderwerpen die kinderen en jongeren aangaan op dit moment onder niveau presteren", geeft hij toe.

In 2023 is Nederland van de 4e naar de 20e plek gedaald op de internationale ranglijst van de kinderrechtenorganisatie KidsRights. Het is de eerste keer dat Nederland buiten de top tien valt. Onderzoekers van de organisatie stellen vast dat een zeer laag percentage van het overheidsbudget aan kinderen wordt besteed. Dat resulteert in lange wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugdbescherming. De Staat kan daardoor een grote groep kwetsbare kinderen niet de zorg bieden die ze nodig hebben, luidt de conclusie.

Het kabinet is bezig deze problemen het hoofd te bieden, zegt Van Ooijen. Hij wijst bijvoorbeeld naar de hervormingsagenda jeugd, een pakket afspraken die hij vorige week heeft gemaakt met organisaties die betrokken zijn bij de jeugdzorg. Dit moet zorgen voor "betere en tijdige zorg en ondersteuning voor jeugdigen en hun gezin, op de juiste plek en wanneer dit nodig is".

Debat

Dinsdag gaat de Tweede Kamer met de staatssecretaris in debat over de plannen. Dan zal het ook gaan over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in de jeugdzorg. Tot 2026 moeten gemeenten 1,1 miljard euro minder uitgeven aan jeugdzorg en in 2026 961 miljoen euro.

De bewindsman gaat ook in op de jeugdbescherming en spreekt van een "crisissituatie". Daarom werkt hij samen met minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan een pakket maatregelen om de werkdruk in de sector te verlagen en kinderen op tijd te helpen.

In 2015 werden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en dus ook de jeugdbescherming. Dat moest leiden tot kortere wachttijden, tijdige hulp voor kinderen en kwetsbare gezinnen, lagere kosten en minder administratieve last voor hulpverleners. Dat is allemaal niet gelukt in de jeugdbescherming, stelde de Algemene Rekenkamer onlangs in een zeer kritisch rapport. Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtspraak uitten al lang kritiek op de jeugdbescherming.

Meer uit Politiek

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

10 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

1 dag geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 dag geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

3 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

4 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 dagen geleden