Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Nieuwenhuizen in hoger beroep in schadeafhandeling stint

Van Nieuwenhuizen in hoger beroep in schadeafhandeling stint

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen gaat in hoger beroep in de schadeafhandeling van het stintdrama. Bij het ongeluk met de elektrische bolderkar, die vaak werd gebruikt door scholen en kinderopvangcentra, kwamen in 2018 vier kinderen om het leven. Direct daarna werd de stint van de weg gehaald. Het was een grote kostenpost voor instellingen, die nu ander vervoer moesten regelen.

De rechter oordeelde op 4 maart dit jaar dat de Staat scholen direct een schadevergoeding had moeten aanbieden toen de stint van de weg werd gehaald, maar daar is Van Nieuwenhuizen het niet mee eens. Volgens haar was het nodig voor de veiligheid dat de elektrische bolderkar direct van de weg ging en was er geen tijd om eerst de procedure voor schadevergoeding af te wachten.

Bovendien is ze het oneens met het oordeel van de rechter over een zwaardere versie van de stint. Deze uitvoering, van 1200 watt, is volgens Van Nieuwenhuizen namelijk niet goedgekeurd door het ministerie en had dus nooit de weg op gemogen. Zij vindt het een opgevoerde versie van de stint van 800 watt. Die is wel goedgekeurd.

Raad van State

Maar de rechter ziet de zwaardere versie als hetzelfde voertuig. Als er geen onderscheid wordt gemaakt, krijgen instellingen die de zwaardere stint gebruikten mogelijk ook een schadevergoeding. Krijgt de minister gelijk, dan krijgen mogelijk alleen instellingen die de lichtere, goedgekeurde versie gebruikten compensatie.

De minister wil nu een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland. Voordat ze schadevergoedingen gaat uitbetalen, wil ze eerst die uitspraak afwachten.

Inmiddels is er een vervanger voor de stint: de BSO-bus. Die werd eind vorig jaar goedgekeurd voor weggebruik. Bestuurders moeten eerst een training volgen voordat ze het voertuig mogen besturen.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

1 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

1 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

2 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

3 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

6 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

7 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

8 uur geleden