Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Leeuwen maakt 10 miljoen euro vrij voor hulp via zee aan Gaza

Van Leeuwen maakt 10 miljoen euro vrij voor hulp via zee aan Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp via zee aan Gaza. Het geld gaat naar een internationaal fonds waaruit de hulp wordt betaald, maakte demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) bekend tijdens een bezoek aan Cyprus. Daarvandaan wordt hulp naar de Gazastrook verscheept.

In de kuststrook dreigt een hongersnood door de oorlog tussen Israël en Hamas. Zonder een staakt-het-vuren zullen spoedig de eerste bewoners van Gaza sterven door honger, aldus de Verenigde Naties. Humanitaire hulp komt Gaza slechts zeer beperkt binnen. Israël wil alle hulp controleren en stelt volgens hulporganisaties te strenge eisen.

"De burgerbevolking van Gaza heeft snel en heel veel meer voedsel, water en medische hulp nodig. Nederland dringt bij alle partijen aan op uitbreiding van toegang over land: dat is de meest effectieve en efficiënte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza in te krijgen. Zolang dat niet voldoet, blijven we alle mogelijkheden onderzoeken. We dragen al bij met luchtdroppings, en nu dus ook aan hulp via zee", aldus Van Leeuwen.

Maritieme corridor

De hulp over zee moet gaan via een maritieme corridor vanaf Cyprus. De eerste voedselzending is al langs deze route in Gaza aangekomen. De Amerikanen bouwen een tijdelijke noodhaven om de hulp snel aan land te krijgen in de Gazastrook. Het fonds waaruit de hulp wordt betaald, wordt opgericht door de Verenigde Naties, Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere internationale partners.

Het kabinet gaf sinds de oorlog begon 56 miljoen euro extra hulp aan Gaza. Een flink deel van dat geld ging naar de UNRWA, de belangrijkste VN-hulporganisatie voor Gaza. Van Leeuwen heeft nieuwe steun aan UNRWA opgeschort omdat twaalf medewerkers zouden zijn betrokken bij terreurdaden tegen Israël.

Meer uit Buitenland

Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

6 minuten geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat maandag bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

45 minuten geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

1 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

1 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

3 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

3 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

4 uur geleden