Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: veel fouten en fraude bij uitgifte paspoorten

Van Huffelen: veel fouten en fraude bij uitgifte paspoorten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "structurele problemen" met de manier waarop in Nederland paspoorten uitgegeven worden, met "fouten en fraude" tot gevolg. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) aan de Tweede Kamer. De regels en systemen die zijn opgetuigd om de uitgifte goed te laten verlopen, werken niet altijd zoals bedoeld. Bovendien zijn er al tientallen voorbeelden bekend van officiële paspoorten met vervalste gegevens erin, aangemaakt door corrupte ambtenaren.

Er zijn "meerdere gemeenten" waar ambtenaren werken die "in ruil voor geld paspoorten op bestelling" leveren. Ze maken zo bijvoorbeeld een document met een nepnaam erin, of een vervalste foto. "Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten." Er zijn "tientallen gevallen" bekend, aldus de staatssecretaris, "en het vermoeden is dat dit aantal waarschijnlijk nog zal oplopen".

Het kabinet zegt hard op te willen treden tegen de vervalste paspoorten, maar Van Huffelen legt in haar brief niet uit wat ze concreet kan doen. De corruptie komt aan het licht in strafzaken en daar wil ze geen uitspraken over doen. Zo is ook onduidelijk of die corrupte ambtenaren geconcentreerd zijn in bepaalde gemeenten.

Steekproef

Wel merkt de staatssecretaris op dat de manier waarop de paspoorten uitgegeven worden sowieso onvoldoende op orde is. Bij een steekproef onder 8,7 miljoen paspoortaanvragen uit 2010 tot en met 2019 zijn 2,6 miljoen fouten aan het licht gekomen.

Meestal (2,4 miljoen keer) werd het paspoort toegekend door dezelfde ambtenaar die ook de aanvraag behandelde. Dat is niet de bedoeling. Dit kwam vooral veel voor in kleine gemeenten. Ook werd 181.500 keer vastgesteld dat de ambtenaar de pasfoto goedkeurde terwijl het programma de foto had afgekeurd. De ambtenaar moet dan een goede reden opgeven om het systeem te negeren, maar dat blijkt niet te gebeuren.

Van Huffelen zegt gemeenten aan te gaan spreken op het grote aantal fouten dat wordt gemaakt. Volgens een woordvoerder wordt daarbij "heel duidelijk uitgesproken wat van de gemeenten verwacht wordt" en is daarbij duidelijk gemaakt dat er "geen vrijblijvendheid" is in de naleving van de paspoortregels. Uiteindelijk wil zij ook de regels en de werkwijze aanscherpen om de problemen te verhelpen. Dat zal meer tijd kosten omdat de wet daarvoor aangepast moet worden.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

6 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

6 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

7 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

8 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

8 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

9 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

9 uur geleden