Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: veel fouten en fraude bij uitgifte paspoorten

Van Huffelen: veel fouten en fraude bij uitgifte paspoorten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "structurele problemen" met de manier waarop in Nederland paspoorten uitgegeven worden, met "fouten en fraude" tot gevolg. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) aan de Tweede Kamer. De regels en systemen die zijn opgetuigd om de uitgifte goed te laten verlopen, werken niet altijd zoals bedoeld. Bovendien zijn er al tientallen voorbeelden bekend van officiële paspoorten met vervalste gegevens erin, aangemaakt door corrupte ambtenaren.

Er zijn "meerdere gemeenten" waar ambtenaren werken die "in ruil voor geld paspoorten op bestelling" leveren. Ze maken zo bijvoorbeeld een document met een nepnaam erin, of een vervalste foto. "Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten." Er zijn "tientallen gevallen" bekend, aldus de staatssecretaris, "en het vermoeden is dat dit aantal waarschijnlijk nog zal oplopen".

Het kabinet zegt hard op te willen treden tegen de vervalste paspoorten, maar Van Huffelen legt in haar brief niet uit wat ze concreet kan doen. De corruptie komt aan het licht in strafzaken en daar wil ze geen uitspraken over doen. Zo is ook onduidelijk of die corrupte ambtenaren geconcentreerd zijn in bepaalde gemeenten.

Steekproef

Wel merkt de staatssecretaris op dat de manier waarop de paspoorten uitgegeven worden sowieso onvoldoende op orde is. Bij een steekproef onder 8,7 miljoen paspoortaanvragen uit 2010 tot en met 2019 zijn 2,6 miljoen fouten aan het licht gekomen.

Meestal (2,4 miljoen keer) werd het paspoort toegekend door dezelfde ambtenaar die ook de aanvraag behandelde. Dat is niet de bedoeling. Dit kwam vooral veel voor in kleine gemeenten. Ook werd 181.500 keer vastgesteld dat de ambtenaar de pasfoto goedkeurde terwijl het programma de foto had afgekeurd. De ambtenaar moet dan een goede reden opgeven om het systeem te negeren, maar dat blijkt niet te gebeuren.

Van Huffelen zegt gemeenten aan te gaan spreken op het grote aantal fouten dat wordt gemaakt. Volgens een woordvoerder wordt daarbij "heel duidelijk uitgesproken wat van de gemeenten verwacht wordt" en is daarbij duidelijk gemaakt dat er "geen vrijblijvendheid" is in de naleving van de paspoortregels. Uiteindelijk wil zij ook de regels en de werkwijze aanscherpen om de problemen te verhelpen. Dat zal meer tijd kosten omdat de wet daarvoor aangepast moet worden.

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

2 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

3 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

10 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

11 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

11 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

17 uur geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

18 uur geleden