Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen tegen eilanden: sta homohuwelijk of partnerschap toe

Van Huffelen tegen eilanden: sta homohuwelijk of partnerschap toe

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) vindt samen met de Tweede Kamer dat partners van het zelfde geslacht moeten kunnen trouwen op Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Ze gaat hierover in gesprek en vindt dat deze eilanden op zijn minst een alternatief moeten bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een geregistreerd partnerschap. Op Aruba kan dit al.

De landen in het Koninkrijk zijn vorig jaar op de vingers getikt door de rechter, die oordeelde dat het homohuwelijk hier mogelijk moet zijn. Maar de eilanden zijn in cassatie gegaan bij de hoogste rechter.

Het gesprek met de eilanden is volgens de staatssecretaris niet vrijblijvend. "Uit het oogpunt van het borgen van de mensenrechten, waar het Koninkrijk voor verantwoordelijk is, vind ik wel dat de landen zich op zijn minst moeten houden aan de verplichting om een alternatief voor het huwelijk voor partners van gelijk geslacht te bieden", zegt ze via haar woordvoerder. Het geregistreerd partnerschap zou zo'n alternatief kunnen zijn.

Op de Caribische eilanden is de maatschappelijke discussie over partners van hetzelfde geslacht "nog niet zover" als in Nederland, ziet Van Huffelen. Ze vindt dat het in het Koninkrijk niet moet uitmaken "van wie je houdt en met wie je wilt trouwen".

Vrijdag schreef RTL Nieuws dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten hun verzet tegen het homohuwelijk moeten staken. Daarmee doelen ze op de cassatie die zal worden behandeld door de Hoge Raad in Nederland. De Kamer wil ook dat de staatssecretaris hun boodschap neerlegt bij de eilanden.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

7 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

14 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

14 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

15 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

15 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

18 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

19 uur geleden