Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: RT en Sputnik moeten voorlopig geblokkeerd blijven

Van Huffelen: RT en Sputnik moeten voorlopig geblokkeerd blijven

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen vindt dat de blokkade van RT en Sputnik "voorlopig" nog gerechtvaardigd is. "Het zijn een soort marketingtools van de Russische staat en niet zomaar onafhankelijke journalistieke platforms", zegt zij in gesprek met het ANP. Volgens haar moet een afweging gemaakt worden tussen "haatzaaien, desinformatie en polariserende teksten" tegenover de vrijheid van meningsuiting.

Van Huffelen zegt de berichtgeving van RT en Sputnik tijdens de Russische invasie in Oekraïne te volgen. De organisaties doen zich voor als nieuwsplatforms, maar worden betaald door het Kremlin. Brussel ziet ze als een spreekbuis van de Russische president Vladimir Poetin. Om die reden heeft de Europese Commissie besloten om de platforms waar mogelijk uit de EU te weren.

"Zolang ze het verhaal vertellen dat het een 'speciale militaire operatie' is en dus daarmee alleen vertellen wat Poetin vindt, denk ik dat het goed is dat we ons er toch aan houden", zegt Van Huffelen daarover.

Socialemediaprofielen

Overigens waren de websites van de media vanuit Nederland tot dinsdag nog gewoon bereikbaar omdat het Commissariaat voor de Media helemaal geen mogelijkheden heeft om die te blokkeren. Dat veranderde voor een groot deel van de Nederlandse internetgebruikers toen zes providers de pagina's afsloten. Socialemediaprofielen werden afgeschermd door die platforms zelf.

Verschillende organisaties maakten bezwaar tegen de Europese blokkade van Sputnik en RT, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten. "Het is een onverstandige zet en hiermee verlaag je je tot het niveau van Rusland", zo zei secretaris Thomas Bruning eerder. "Ik zie dit wel echt als directe marketingmachines van de Russische staat. Dat is iets anders dan journalistieke platforms of kranten waarin sprake is van veel genuanceerdere boodschappen", brengt Van Huffelen daar tegenin.

Desinformatie

De D66'er is de eerste bewindspersoon die formeel Digitalisering in haar portefeuille heeft. Ze zal in die rol op allerlei manieren optreden tegen desinformatie, heeft het kabinet aangekondigd. Er is Europese regelgeving in de maak, en de hoop is dat de bedrijven ook meer aan zelfregulering zullen doen.

Van Huffelen zegt dat het "in heel veel gevallen" de bedoeling is dat content ("bijvoorbeeld podcasts waarin beweerd wordt dat Covid onzin is") niet verwijderd wordt, maar wel "gelabeld". Dan zouden mediagebruikers worden verwezen naar andere pagina's waar "informatie onafhankelijk, of in ieder geval gebalanceerd" is. Dat gebeurt al op platforms als YouTube en Twitter.

Meer uit Binnenland

CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

9 minuten geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

1 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

1 uur geleden
RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

4 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

4 uur geleden
Organisaties: kabinet moet druk zetten op EU voor treinreizen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet druk uitoefenen op Europa om het voor consumenten makkelijker te maken om internationale treinreizen te zoeken en te boeken. Dat vinden belangenorganisatie ANVR, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond.

5 uur geleden
Politie zoekt met sonarboot naar vermisten bootongeluk Volkerak

DINTELOORD (ANP) - De politie zoekt woensdag met een sonarboot naar de twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak. De zoektocht is om 07.00 uur begonnen, laat een woordvoerder van de politie weten. De twee vermisten zijn waarschijnlijk overleden, meldde de veiligheidsregio eerder. Dinsdagavond kwam het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de politie al ter plaatse om te ondersteunen bij de bergingsactie.

5 uur geleden