Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: overheid mag commerciële clouddiensten gebruiken

Van Huffelen: overheid mag commerciële clouddiensten gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van clouddiensten van commerciële bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe was dat niet toegestaan vanwege risico's op het gebied van privacy en beveiliging.

Clouddiensten als WeTransfer en OneDrive worden door bedrijven, maar ook privé, veel gebruikt om gegevens zoals foto's en tekstdocumenten online op te slaan en uit te wisselen. Ambtenaren mochten hier tijdens hun werk nog geen gebruik van maken en moesten zich wenden tot door de overheid ontwikkelde alternatieven. De vrees was dat vertrouwelijke gegevens niet veilig waren voor bijvoorbeeld diefstal of spionage als ze zijn opgeslagen op een online harde schijf.

"Anders dan een paar jaar geleden winnen de voordelen het nu van de risico’s", motiveert Van Huffelen haar besluit. Met voordelen bedoelt de staatssecretaris bijvoorbeeld de kosten van de clouddiensten, die vanwege de grote klantenkring lager zijn dan zelf ontwikkelde diensten van de overheid. Ook telt mee dat commerciële cloudbedrijven flink hebben geïnvesteerd in de beveiliging.

Strikte voorwaarden

Overheidsorganisaties die gebruik willen maken van commerciële clouddiensten moeten voldoen aan "strikte voorwaarden", vooral op het gebied van beveiliging en privacy. Zo mogen ambtenaren geen staatsgeheimen opslaan in de cloud. Bovendien mogen ze geen gebruik maken van diensten uit landen met "een actief cyberprogramma dat gericht is tegen Nederlandse belangen", zoals Rusland en China. Ook mag het ministerie van Defensie hier nog steeds geen gebruik van maken.

Toch zitten er nog risico's aan, bijvoorbeeld als een Amerikaanse clouddienst wordt overgenomen door een Chinees staatsbedrijf. In zo'n geval moet het contractueel mogelijk worden om meteen uit de dienst te stappen, zo luidt het plan. "De digitale wereld is niet geheel zonder risico's", zegt Van Huffelen daarover. "Ook niet als we een volledig zelf beheerde cloud zouden hebben."

Meer uit Politiek

Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

2 dagen geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

2 dagen geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

2 dagen geleden
Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

2 dagen geleden