Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: digitalisering is uit de hand gelopen

Van Huffelen: digitalisering is uit de hand gelopen

DEN HAAG (ANP) - Alexandra van Huffelen vindt dat de digitalisering "tot op grote hoogte uit de hand is gelopen". In een interview met het ANP zegt de eerste staatssecretaris van Digitalisering dat de komende jaren haar belangrijkste doel zal zijn om te "zorgen dat de digitale wereld net zo'n veilige, kansrijke en vooral inclusieve wereld wordt als de offline wereld". Ze wil dat de "publieke waarden" belangrijker worden in die digitale wereld.

Het kabinet moet "kansen benutten" die de digitalisering biedt, maar "binnen de context die we zelf belangrijk vinden", zo zegt ze. "Zorgen dat privacy goed beschermd is, mensen weten wat met hun gegevens gebeurt en dat die niet zomaar verhandeld worden. Dat we ook weten wie wie waar aan het volgen is, dat we zorgen dat het publieke debat op een goede manier wordt gevoerd."

"Ik denk dat veel mensen zich niet gerealiseerd hebben dat het een wereld op zich is", zegt Van Huffelen. "Die is veel groter gebleken dan we ooit dachten." Volgens de staatssecretaris moeten mensen zich beter bewust worden van de businessmodellen van de techgiganten voordat ze cookies aanvaarden, of anderszins gegevens met ze delen. "En we moeten normeren en reguleren", stelt Van Huffelen. Om te voorkomen dat de bedrijven onlusten in de samenleving opstoken om clicks te genereren, zoals Facebook bleek te doen, of meisjes aanzetten "om bijna niet meer te eten".

Coalitieakkoord

De staatssecretaris heeft deze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten hoe het coalitieakkoord de komende jaren in grote lijnen omgezet zal worden in kabinetsbeleid. Ze prijst daarin onder meer de manier waarop de regeringen van Zweden en Noorwegen stukken binnen uren of dagen openbaar maken, terwijl het in Nederland best weken of maanden kan duren - vaak zelfs een stuk langer dan de wettelijke termijn die daarvoor staat. Daar wil Van Huffelen "verder naar kijken". Ook zegt ze de komende tijd plannen uit te werken om desinformatie tegen te gaan.

In de brief gaat Van Huffelen ook in op haar plannen om de Autoriteit Persoonsgegevens toezicht te laten houden op algoritmes. Daarvoor wordt volgend jaar 1 miljoen euro uitgetrokken, oplopend naar 3,6 miljoen euro in 2026. "Ik ben al met de autoriteit in gesprek om te kijken hoe we die willen invullen", zo laat de bewindsvrouw weten.

Toeslagenaffaire

In haar vorige functie was Van Huffelen als staatssecretaris medeverantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Daarbij heeft ze naar eigen zeggen gezien hoe groot de consequenties kunnen zijn als burgers slachtoffer worden van algoritmes waarvan nauwelijks te achterhalen is hoe ze precies werken. Ze zegt daar "voortdurend" aan te denken in haar nieuwe baan, en wil naar eigen zeggen "waken dat het nog een keer kan gebeuren".

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

3 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

3 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

4 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

5 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

6 uur geleden