Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: digitalisering is uit de hand gelopen

Van Huffelen: digitalisering is uit de hand gelopen

DEN HAAG (ANP) - Alexandra van Huffelen vindt dat de digitalisering "tot op grote hoogte uit de hand is gelopen". In een interview met het ANP zegt de eerste staatssecretaris van Digitalisering dat de komende jaren haar belangrijkste doel zal zijn om te "zorgen dat de digitale wereld net zo'n veilige, kansrijke en vooral inclusieve wereld wordt als de offline wereld". Ze wil dat de "publieke waarden" belangrijker worden in die digitale wereld.

Het kabinet moet "kansen benutten" die de digitalisering biedt, maar "binnen de context die we zelf belangrijk vinden", zo zegt ze. "Zorgen dat privacy goed beschermd is, mensen weten wat met hun gegevens gebeurt en dat die niet zomaar verhandeld worden. Dat we ook weten wie wie waar aan het volgen is, dat we zorgen dat het publieke debat op een goede manier wordt gevoerd."

"Ik denk dat veel mensen zich niet gerealiseerd hebben dat het een wereld op zich is", zegt Van Huffelen. "Die is veel groter gebleken dan we ooit dachten." Volgens de staatssecretaris moeten mensen zich beter bewust worden van de businessmodellen van de techgiganten voordat ze cookies aanvaarden, of anderszins gegevens met ze delen. "En we moeten normeren en reguleren", stelt Van Huffelen. Om te voorkomen dat de bedrijven onlusten in de samenleving opstoken om clicks te genereren, zoals Facebook bleek te doen, of meisjes aanzetten "om bijna niet meer te eten".

Coalitieakkoord

De staatssecretaris heeft deze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten hoe het coalitieakkoord de komende jaren in grote lijnen omgezet zal worden in kabinetsbeleid. Ze prijst daarin onder meer de manier waarop de regeringen van Zweden en Noorwegen stukken binnen uren of dagen openbaar maken, terwijl het in Nederland best weken of maanden kan duren - vaak zelfs een stuk langer dan de wettelijke termijn die daarvoor staat. Daar wil Van Huffelen "verder naar kijken". Ook zegt ze de komende tijd plannen uit te werken om desinformatie tegen te gaan.

In de brief gaat Van Huffelen ook in op haar plannen om de Autoriteit Persoonsgegevens toezicht te laten houden op algoritmes. Daarvoor wordt volgend jaar 1 miljoen euro uitgetrokken, oplopend naar 3,6 miljoen euro in 2026. "Ik ben al met de autoriteit in gesprek om te kijken hoe we die willen invullen", zo laat de bewindsvrouw weten.

Toeslagenaffaire

In haar vorige functie was Van Huffelen als staatssecretaris medeverantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Daarbij heeft ze naar eigen zeggen gezien hoe groot de consequenties kunnen zijn als burgers slachtoffer worden van algoritmes waarvan nauwelijks te achterhalen is hoe ze precies werken. Ze zegt daar "voortdurend" aan te denken in haar nieuwe baan, en wil naar eigen zeggen "waken dat het nog een keer kan gebeuren".

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

15 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

17 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

19 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

20 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

20 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

21 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

21 uur geleden