Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: blijf in gesprek om te komen tot excuses slavernij

Van Huffelen: blijf in gesprek om te komen tot excuses slavernij

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft de komende tijd bezig "om met elkaar te komen tot de drieslag" rond het slavernijverleden: "het erkennen, de excuses en het komen tot een proces van herstel". Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties). "Slavernij is natuurlijk een misdaad tegen de menselijkheid en het is om die reden dat we met elkaar heel goed moeten kijken hoe we ons kunnen verzoenen op dit thema."

Het is volgens haar dan ook belangrijk dat het kabinet goed in gesprek is en blijft hierover met vertegenwoordigers van Suriname en de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Donderdag nam zij deel aan het gesprek in het Catshuis, waar zij samen met premier Mark Rutte en enkele andere kabinetsleden sprak met organisaties en personen uit binnen- en buitenland die zich bezighouden met het slavernijverleden.

Van Huffelen zegt dat het "echt een heel goed gesprek" was over een "onderwerp dat ongelofelijk groot is, zwaar is". Ze heeft er eerder ook al over gesproken op Curaçao en de komende weken staan er nog meer gesprekken op het programma. Het kabinet wil dit "echt op een heel zorgvuldige manier doen", benadrukt ze.

Officieel excuses

Of dat al op 19 december tot excuses zal leiden, zoals was uitgelekt, of pas later, wil zij nog niet zeggen. Verschillende organisaties hebben het kabinet gevraagd om op 1 juli officieel excuses aan te bieden, op de dag dat het 160 jaar geleden is dat de slavernij officieel werd afgeschaft - en het liefst door de koning.

Ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) was donderdag bij het gesprek op het Catshuis aanwezig. Hij vond het overleg "intens en intensief" maar ook "fundamenteel en af en toe emotioneel". Hij heeft altijd wel geweten hoe gevoelig dit onderwerp ligt, maar het is "nog steviger en heftiger" dan hij zich vooraf had gerealiseerd.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

1 dag geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

1 dag geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

1 dag geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden