Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Huffelen: blijf in gesprek om te komen tot excuses slavernij

Van Huffelen: blijf in gesprek om te komen tot excuses slavernij

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft de komende tijd bezig "om met elkaar te komen tot de drieslag" rond het slavernijverleden: "het erkennen, de excuses en het komen tot een proces van herstel". Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties). "Slavernij is natuurlijk een misdaad tegen de menselijkheid en het is om die reden dat we met elkaar heel goed moeten kijken hoe we ons kunnen verzoenen op dit thema."

Het is volgens haar dan ook belangrijk dat het kabinet goed in gesprek is en blijft hierover met vertegenwoordigers van Suriname en de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Donderdag nam zij deel aan het gesprek in het Catshuis, waar zij samen met premier Mark Rutte en enkele andere kabinetsleden sprak met organisaties en personen uit binnen- en buitenland die zich bezighouden met het slavernijverleden.

Van Huffelen zegt dat het "echt een heel goed gesprek" was over een "onderwerp dat ongelofelijk groot is, zwaar is". Ze heeft er eerder ook al over gesproken op Curaçao en de komende weken staan er nog meer gesprekken op het programma. Het kabinet wil dit "echt op een heel zorgvuldige manier doen", benadrukt ze.

Officieel excuses

Of dat al op 19 december tot excuses zal leiden, zoals was uitgelekt, of pas later, wil zij nog niet zeggen. Verschillende organisaties hebben het kabinet gevraagd om op 1 juli officieel excuses aan te bieden, op de dag dat het 160 jaar geleden is dat de slavernij officieel werd afgeschaft - en het liefst door de koning.

Ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) was donderdag bij het gesprek op het Catshuis aanwezig. Hij vond het overleg "intens en intensief" maar ook "fundamenteel en af en toe emotioneel". Hij heeft altijd wel geweten hoe gevoelig dit onderwerp ligt, maar het is "nog steviger en heftiger" dan hij zich vooraf had gerealiseerd.

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

1 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

1 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

2 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

5 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

9 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

9 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

12 uur geleden