Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Haga op 2 en Jansen op 7 voor nieuwe lijst FVD

Van Haga op 2 en Jansen op 7 voor nieuwe lijst FVD

DEN HAAG (ANP) - Op de nieuwe concept-kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat Wybren van Haga op plek 2. Op plek 7 staat Freek Jansen, de omstreden voorzitter van de Forum-jongerentak JFVD. Vorige maand was er grote commotie om hem, omdat antisemitisme en homofobie welig zouden tieren binnen de JFVD onder zijn voorzitterschap. Huidig Forum-leider en oprichter Thierry Baudet voert de lijst aan.

Op plek 3 staat FVD-penningmeester Olaf Ephraïm en op plek 4 staat Hans Smolders. Die was eerder onder meer chauffeur van de vermoorde Pim Fortuyn. Eind november zei hij nog zich terug te trekken uit FVD "op dezelfde wijze zoals eerder Paul Cliteur en Theo Hiddema dat ook hebben gedaan".

In de laatste peiling van Kantar van afgelopen woensdag staat FVD op twee zetels. In maart vorig jaar stond FVD nog op ongeveer 26 zetels in de peilingen. Sinds de zomer van 2019 zwakt de positie van de partij in de peilingen steeds verder af, onder meer door interne ruzie met Henk Otten en door onvrede over het partijleiderschap van Baudet.

Lijstduwer

Hiddema staat als lijstduwer op de lijst. Eerder was hij de nummer twee, maar hij verliet in november de Tweede Kamer na alle ophef binnen de partij. Zijn motivatie is "trots op de schoonheid van ons programma", zei hij donderdag in de Volkskrant. "En de wetenschap dat Baudet een deugdzaam mens is. Als ik hem weer zie, word ik zo week als was."

Op de eerdere lijst stonden Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek op respectievelijk plek 3, 4 en 5. Zij vertrokken de afgelopen weken met een groot aantal andere volksvertegenwoordigers uit de partij. Dat deden ze onder meer omdat partijleider Baudet zich antisemitisch had uitgelaten tijdens een etentje met meerdere kandidaat-Tweede Kamerleden. Ook zou hij te weinig hebben gedaan aan de radicale opvattingen binnen de JFVD.

VVD

Van Haga werd vorig jaar september uit de fractie van de VVD gezet en ging als eenmanspartij verder. Eind vorige maand sloot hij zich officieel aan bij FVD, nadat hij al langer samen met Baudet optrok in de Tweede Kamer. Voor de leegloop van de partij afgelopen maand stond hij op plek 8.

De lijst wordt op 9 januari ter goedkeuring voorgelegd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.

Meer uit Politiek

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.

7 uur geleden
Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

ANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.

8 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

9 uur geleden
Rutte vertrouwt erop na kabinetsberaad verder te kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."

9 uur geleden
Heijnen teleurgesteld over trage milieuverbeteringen Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.

12 uur geleden
Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

22 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

1 dag geleden