Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gerwen nog steeds in voor voorzitterschap KNWU

Van Gerwen nog steeds in voor voorzitterschap KNWU

SINT-OEDENRODE (ANP) - Oud-wielrenner en voormalig ploegleider Gerry van Gerwen ziet een nieuwe kans om voorzitter te worden van wielerbond KNWU. De Brabander was afgelopen jaar door wielervakbond VVBW naar voren geschoven om oud-voorzitter Marcel Wintels op te volgen, als tegenkandidaat van Marc van den Tweel. Dat leidde tot onrust binnen het hoofdbestuur en op het bondsbureau, waarop Van Gerwen (68) zich op de dag van de uitgestelde verkiezing terugtrok. Nu Van den Tweel al na enkele maanden vertrekt naar NOC*NSF moet de bond opnieuw op zoek naar een nieuwe voorzitter.

"Ik kap het zeker niet af", zegt Van Gerwen, die zich gesteund voelt door een groot deel van de stemgerechtigde congresleden. "Ik heb me destijds kandidaat gesteld omdat ik de wielersport wil steunen. Maar ik stel me pas beschikbaar als ik voel dat er acceptatie is vanuit het hoofdbestuur en van de mensen die op het bureau werken. Ik kreeg eerder niet de indruk dat ze op me zaten te wachten."

De KNWU meldde donderdag zich te beraden over de zoektocht naar een vervanger voor Van den Tweel, die Gerard Dielessen opvolgt als algemeen directeur van NOC*NSF.

Ploegleider en profploeg

Van Gerwen is meer dan Van den Tweel een bekend gezicht in wielerkringen. De oud-renner was ooit onder meer ploegleider van profploeg Milram en bekleedde als ondernemer en bestuurder tal van functies in de wielersport. "Er zijn volgens mij nu statutair twee mogelijkheden. Er komt een nieuwe verkiezing of het hoofdbestuur stelt een kandidaat voor. Dat er weerstand tegen me was, kan twee redenen hebben: of ze zien me niet zitten of er waren frustraties vanwege de procedure."

De KNWU had met goedkeuring van het congres een sollicitatiecommissie naar de ideale kandidaat laten zoeken. Daar kwam Van den Tweel uit, waarmee de verkiezing een hamerstuk leek te worden. Tot de VVBW, uit onvrede over de gevolgde procedure, een tegenkandidaat presenteerde. Bij een eerste stemming in november haperde de techniek bij een onlinestemming. Op 5 januari haakte Van Gerwen, kort voordat gestemd zou worden, af omdat hij het gevoel had dat de verkiezingsstrijd tot verdeeldheid leidde binnen de KNWU.

Meer uit Sport

Pogacar blijft in Giro beducht voor aanvallen van Ineos-renners

NAPELS (ANP) - Tadej Pogacar heeft na de eerste negen etappes in de Giro d'Italia een ruime voorsprong in het algemeen klassement, maar hij blijft beducht voor aanvallen van zijn concurrenten. De Sloveense wielrenner van UAE Team Emirates zei tijdens de persconferentie op de rustdag vooral aanvallen van Ineos Grenadiers te verwachten.

4 uur geleden
Twee teamleden Mercedes volgen Hamilton naar Ferrari

MONZA (ANP) - Jérôme d'Ambrosio werkt vanaf 1 oktober als adjunct-teambaas bij Ferrari in de Formule 1. De Belg verlaat Mercedes voor de Italiaanse renstal.

4 uur geleden
NOC*NSF blij met recordbijdrage Nederlandse Loterij voor sport

DEN HAAG (ANP) - NOC*NSF heeft over 2023 een afdracht van 52,6 miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Loterij. Dat is opnieuw meer dan het jaar ervoor, toen het ging om 52,3 miljoen euro. Anneke van Zanen-Nieberg, de voorzitter van NOC*NSF, roept op om sport "op de agenda te houden, ook in Den Haag".

5 uur geleden
Voormalig teambaas Steiner en Haas F1 voeren juridisch gevecht

MECKLENBURG (ANP) - Voormalig teambaas Günther Steiner en het Formule 1-team van Haas zijn verwikkeld in een juridische strijd. Dat meldt het goed ingevoerde Autosport.com.

9 uur geleden
Golfer McIlroy wint voor vierde keer Wells Fargo Championship

CHARLOTTE (ANP) - Golfer Rory McIlroy heeft voor de vierde keer het Wells Fargo Championship gewonnen. De 35-jarige viervoudige majorwinnaar liep op de baan van Quail Hollow in het Amerikaanse Charlotte een slotronde van 65 slagen, zes onder par. Dat was de beste ronde van de dag.

15 uur geleden
Aanvoerder rugbyers Nieuw-Zeeland beëindigt interlandloopbaan

WELLINGTON (ANP) - Sam Cane, de aanvoerder van het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, beëindigt aan het einde van dit jaar zijn interlandloopbaan. De 32-jarige speler wil meer tijd doorbrengen met zijn familie en ondertekent een meerjarige overeenkomst bij de Japanse club Suntory Goliath in Tokio.

16 uur geleden
Djokovic maakt zich zorgen en laat scans doen na uitschakeling

ROME (ANP/AFP) - Novak Djokovic maakt zich "een beetje zorgen" na zijn vroege uitschakeling op het toernooi van Rome. Twee dagen nadat hij een fles water op zijn hoofd had gekregen verloor hij in de derde ronde van de Chileen Alejandro Tabilo (2-6 3-6). "Het voelde op de baan alsof een andere speler in mijn schoenen stond", zei Djokovic, die aangaf dat hij scans zou ondergaan om "te zien wat er aan de hand is".

1 dag geleden