Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip: verplicht certificaat uitzendbureaus pas vanaf 2025

Van Gennip: verplicht certificaat uitzendbureaus pas vanaf 2025

DEN HAAG (ANP) - Verplichte certificering voor uitzendbureaus, om onder meer uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan, wordt op zijn vroegst op 1 januari 2025 ingevoerd. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gaat het om ingewikkelde wetgeving die zorgvuldig moet worden behandeld. Daarom kunnen de regels hiervoor pas over tweeënhalf jaar ingaan.

Het wetsvoorstel gaat deze zomer 'in consultatie'. Belanghebbenden, in dit geval onder meer de uitzendbranche, kunnen zich er dan over uitlaten. De Kamer wordt ongeveer tegelijkertijd geïnformeerd over het plan, aldus Van Gennip. Ze wil het voorstel het liefst zo snel mogelijk invoeren, maar wil ook "dat het tanden heeft". Dat vraagt volgens de bewindsvrouw meer tijd.

Het idee is dat alleen uitzendbureaus die zich aan de regels houden zo'n certificaat krijgen. Bedrijven die werknemers inhuren via een bureau zonder certificaat, moeten worden beboet. "Uitleners die misbruik maken van de kwetsbare positie van arbeidsmigranten, bijvoorbeeld door hen onder te betalen of slecht te huisvesten, kunnen hun certificaat verliezen en zo uit de markt worden geweerd", schreef Van Gennip vorige maand aan de Kamer.

Emile Roemer

Invoering van zo'n stelsel is een van de adviezen van een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer. Kamer én kabinet hebben die aanbevelingen omarmd, maar de Kamer wil wel dat het kabinet meer haast maakt. Van Gennip benadrukt dat ook de komende tijd al veel wordt gedaan om uitbuiting tegen te gaan.

Om te voorkomen dat het nog langer duurt, wordt het stelsel wel alvast voorbereid terwijl het parlement de wetgeving bespreekt. "Het streven is dat, als de Eerste Kamer de wet heeft aangenomen, het stelsel in de startblokken staat om de certificaten te verlenen", aldus Van Gennip. Ze heeft ook gekeken of het mogelijk is bepaalde delen van het nieuwe stelsel wel al in te laten gaan, maar "dat is inhoudelijk lastig. Het hangt allemaal met elkaar samen."

Meer uit Politiek

Schoof: noodzakelijke maatregelen zullen genomen worden na aanslag

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken.

16 minuten geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

3 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

4 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

4 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

4 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

5 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

5 uur geleden