Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip roept op: regel gesprek Israël-Hamas op werkvloer

Van Gennip roept op: regel gesprek Israël-Hamas op werkvloer

DEN HAAG (ANP) - Mensen in Nederland moeten over de oorlog tussen Israël en Hamas praten om "daarna weer met elkaar verder te kunnen", vindt demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. Ze nodigt werkgevers uit "om dat gesprek op de werkvloer ook te faciliteren". Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar er moet ruimte zijn voor een gesprek vindt zij.

Weinig gebeurtenissen leveren zoveel spanning op in de samenleving als de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden, erkent Van Gennip. "Ik denk dat dit wel een van de moeilijkste onderwerpen is."

De bewindsvrouw krijgt "heel veel signalen" van mensen die door een "uitgesprokener achterban" onder druk worden gezet. Ook neemt antisemitisme en islamofobie toe, ziet zij. Ze hoopt vooral dat werkgevers de tijd nemen met werknemers te praten over het onderwerp. Dat betekent niet dat iedereen het ermee eens hoeft te zijn, benadrukt ze.

Goed gevallen

"Ga zitten, geef mensen de ruimte voor emoties, in respect, luister naar elkaar", is de oproep van de bewindsvrouw. Bedrijven hoeven zelf geen standpunt in te nemen, maar het is belangrijk om ook verhalen te horen van buiten ieders eigen bubbel.

Van Gennip heeft eerder deze week de oproep al bij werkgeversorganisaties neergelegd. Dat is goed gevallen, zegt ze: bedrijven zien ook dat ze het gesprek moeten faciliteren.

Werkgeversorganisaties

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat gesprekken over grote maatschappelijke onderwerpen zoals de oorlog in Israël en de Gazastrook "ook tussen collega's op het werk" plaatsvinden. "Net als eerder met covid of de oorlog in Oekraïne. Dat is logisch en ook goed, want op een respectvolle manier met elkaar praten over dit soort grote onderwerpen zorgt voor meer onderling begrip en rust."

Volgens de organisaties heeft de werkgever hier ook een rol, "want emoties kunnen in dit soort discussies hoog oplopen". VNO-NCW en MKB-Nederland geven aan hun leden handvatten te bieden om deze gesprekken goed te laten verlopen.

ING

ING, een voorbeeld van een grote werkgever in Nederland, stelt "geschokt en verdrietig" te zijn door het geweld in het Midden-Oosten. "We besteden ook veel aandacht aan het welzijn van onze medewerkers, zeker ook bij grote impactvolle gebeurtenissen die individuele medewerkers kunnen raken. Ze kunnen dan rekenen op onze support, zoals vitality coaches die benaderd kunnen worden."

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

9 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

16 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

16 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

17 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

17 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

20 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

21 uur geleden