Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip positief over verruiming werkkansen voor asielzoekers

Van Gennip positief over verruiming werkkansen voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is er groot voorstander van dat asielzoekers meer mogen werken. "Voor de samenleving en voor de asielzoekers zelf zou het heel goed zijn als ze aan het werk gaan", zei de bewindsvrouw. Besluiten over het verder wegnemen van belemmeringen laat ze echter aan een nieuw kabinet over.

SEO Economisch Onderzoek meldt vrijdag dat het de Nederlandse samenleving fors geld kan opleveren als asielzoekers dezelfde werkmogelijkheden krijgen als Oekraïense vluchtelingen. Ze dragen dan onder meer bij aan de kosten van opvang, integreren sneller en doen later als statushouder minder vaak een beroep op de bijstand. Ook zijn ze gezonder en gelukkiger. De onderzoekers adviseren een aantal van de huidige belemmeringen weg te nemen.

Dit onderzoek bevestigt het beeld uit eerdere onderzoeken, zei Van Gennip. "Er zijn veel zaken die asielzoekers tegenhouden om te werken. We willen graag dat asielzoekers en statushouders werken." De grootste belemmering, de zogeheten 24 wekeneis, is al geschrapt. Die hield in dat asielzoekers maar 24 van de 52 weken per jaar in Nederland mogen werken. "Dat helpt. Je ziet in de cijfers terug dat al meer asielzoekers werken dan voorheen, dus dat is goed nieuws."

Wachttermijn blijft 'nodig'

Een van de andere belemmeringen die SEO signaleert, is de wachttermijn voor asielzoekers. Nu moet de asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling zijn voordat een asielzoeker aan het werk mag. "Dat vind ik best een redelijke termijn. Die kan een beetje korter, een beetje langer, maar je hebt wel een wachttermijn nodig."

Van Gennip wil de tewerkstellingsvergunning voor werkgevers handhaven, maar ze gaat wel kijken of die "lichter moet". Om zo'n vergunning te krijgen moet een werkgever nu checken of en hoe lang iemand in de asielprocedure zit en of de asielaanvraag is afgewezen. Afgewezen asielzoekers mogen niet werken, maar moeten Nederland verlaten.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden