Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip: er is geen plan om Franse jeugdwerklozen op te halen

Van Gennip: er is geen plan om Franse jeugdwerklozen op te halen

DEN HAAG (ANP) - Er bestaat geen plan om jongeren uit bijvoorbeeld Franse achterstandswijken naar Nederland te halen, zodat zij kunnen werken in sectoren zoals de horeca of tuinbouw. Dat zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, nadat verontwaardiging was ontstaan over haar uitlatingen daarover in het AD.

Tegen de krant zei ze zich "te kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters" zodat zij hier kunnen werken. Ze wees op de hoge jongerenwerkloosheid in die landen, "en werk helpt mensen ook op het goede pad te komen".

Achter die uitspraken staat zij nog steeds, zegt ze in de Tweede Kamer. Bovendien staat het Fransen of Spanjaarden als Europeanen vrij om naar Nederland te komen, vanwege het vrije verkeer binnen de EU. Verder wil ze vooral benadrukken dat de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten verbeteren. Maar dat er een plan klaarligt om ze halen, is volgens haar niet zo.

Vooral rechtse partijen reageerden woedend op de uitspraken van Van Gennip. PVV-Kamerlid Léon de Jong noemt het "een wereldvreemd en gevaarlijk idee om ze uit de getto's te halen". Hoewel de minister zegt dat er geen plan ligt, zou ze het idee wel steunen, denkt JA21-leider Joost Eerdmans. VVD'er Zohair El Yassini vindt dat het kabinet eerst aandacht moet hebben voor "Rachid uit Utrecht in plaats van Rachid uit Parijs". Ook de linkse SP vindt het een "bespottelijk idee" om Franse arbeidsmigranten naar Nederland te halen.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

15 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

16 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden