Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip: demissionair kabinet blij met ruimte die Kamer biedt

Van Gennip: demissionair kabinet blij met ruimte die Kamer biedt

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet is blij met de ruimte die de Tweede Kamer lijkt te bieden om "relatief veel onderwerpen" te blijven bespreken. Dat heeft CDA-vicepremier Karien van Gennip gezegd tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Tijdens een reeks commissievergaderingen werd afgelopen week duidelijk dat waarschijnlijk slechts weinig onderwerpen door de Tweede Kamer controversieel worden verklaard en dus moeten wachten op een volgend kabinet. De Kamer stemt volgende week dinsdag over de lijst.

"Ik zie een verantwoordelijke Tweede Kamer", zegt Van Gennip. Zij vindt het belangrijk dat op veel terreinen wordt doorgewerkt. "Niet omdat we als kabinet per se op de oude voet verder willen", bezweert zij. Maar wel omdat er grote vraagstukken voorliggen, "die veel gezinnen, bedrijven en organisaties raken, en die geen uitstel kunnen verdragen".

Voorrang

Het is aan de Kamer welke van deze zaken in de resterende weken tot aan de verkiezingen van 22 november voorrang krijgen, zegt Van Gennip. Zij wijst er wel op dat haast geboden is bij de behandeling van bijvoorbeeld de begroting van haar eigen departement (Sociale Zaken), omdat daar koopkrachtmaatregelen instaan om te voorkomen dat mensen volgend jaar onder de armoedegrens zakken.

Daarnaast hamert Van Gennip op de urgentie van maatregelen om de arbeidsmarkt eerlijker te maken, en uitbuiting van arbeidsmigranten te stoppen. Maar ook de opvang van asielzoekers noemt zij "een traject dat niet stil kan staan".

Meer uit Politiek

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

3 uur geleden
Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tussen de partijleiders en hun secondanten. Dan moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer. "De tijd begint te dringen", zei Van Zwol. Ook Dijkgraaf zei dat de "tijd een beetje begint op te raken."

3 uur geleden
Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

7 uur geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

7 uur geleden
Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

10 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

10 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

13 uur geleden