Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gennip bij iftar: niet aannemen discriminatiewet gemiste kans

Van Gennip bij iftar: niet aannemen discriminatiewet gemiste kans

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de Nationale Iftar in Den Haag zei demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het "onvoorstelbaar" te vinden dat de Eerste Kamer een wet over discriminatie bij sollicitaties vorige week niet heeft aangenomen. Ze noemde het een "meer dan gemiste kans", wat haar applaus van de ruim 180 aanwezigen opleverde.

Van Gennip was een van de sprekers tijdens de gezamenlijke maaltijd, een initiatief van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). "Het is onvoorstelbaar dat je met een hoofddoek een vier keer kleinere kans hebt om te worden teruggebeld voor een sollicitatie. Of dat je met een niet-Nederlands klinkende achternaam een kleinere kans hebt op een stage of baan", zei de minister. "Er mag niet met twee maten worden gemeten. Maar dat doen we wel in Nederland."

Van Gennip sprak zich uit voor een inclusieve samenleving. "Samenleven doe je niet alleen. Iedereen moet mee kunnen doen", zei de bewindsvrouw. Als dat niet kan, dan "zijn we dan allemaal slechter af", zei de bewindsvrouw.

Organisaties

Tijdens de achtste Nationale Iftar waren onder meer vertegenwoordigers van moskeeën en andere religieuze organisaties, politici, ambassadeurs, academici en ondernemers uit het hele land bijeen. Ze verbraken gezamenlijk het vasten tijdens de ramadan en spraken over het thema van de avond 'barmhartigheid'. "Terwijl de wereld wordt geconfronteerd met grote conflicten en natuurrampen, biedt deze avond een moment van bezinning om stil te staan bij de barmhartigheid die wij nodig hebben om met deze uitdagingen om te gaan", lichtte het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) het thema toe.

Muhsin Köktas, voorzitter van het CMO, sprak in zijn welkomstwoord de wens uit voor vrede "in onze samenleving en in de wereld". "Ik hoop dat de onderdrukking en oorlogen stoppen", waarbij hij verwees naar "slachtoffers van onderdrukking in China, Myanmar en alle andere delen van de wereld". "Ook de oorlogsslachtoffers in Palestina en Oekraïne zijn in mijn gedachten", aldus Köktas.

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, hield ook een toespraak en bekritiseerde de houding van de Nederlandse regering in het conflict in Gaza. Hij deed een oproep aan de aanwezigen "heel alert te zijn en krachtig afstand te nemen van antisemitisme". Hij vroeg ook de politiek "heel bewust te zijn wat het doet met mensen als je laat gebeuren wat er gebeurt in Gaza".

Meer uit Binnenland

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

11 minuten geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

5 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

10 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

12 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

14 uur geleden
Inspectie verbiedt PowNed-docu over populair afslankmiddel

HILVERSUM (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS verbiedt omroep PowNed om woensdagavond op NPO 3 de documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, uit te zenden. PowNed heeft bovendien een dwangsom van minimaal 150.000 euro opgelegd gekregen als de docu toch wordt uitgezonden. Volgens PowNed wil de Nederlandse staat met de omroep een voorbeeld stellen. Dat zegt omroepbaas Dominique Weesie tegen het ANP, na eerdere berichtgeving hierover van het AD.

14 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

14 uur geleden