Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gaal weet na anderhalve maand genoeg en wil terug naar 5-3-2

Van Gaal weet na anderhalve maand genoeg en wil terug naar 5-3-2

ROTTERDAM (ANP) - Louis van Gaal was na de ruime zege van het Nederlands elftal op Gibraltar (6-0) over bijna alles tevreden. "Ik ben volmaakt gelukkig", zei de bondscoach zelfs na het duel in De Kuip. "Het plan dat we hebben bedacht, is op een hoog niveau uitgevoerd. We speelden totale pressing en dat hebben we 90 minuten lang volgehouden."

Maar na het gelijkspel tegen Noorwegen (1-1) en de ruime overwinningen op Montenegro (4-0), Turkije (6-1) en Gibraltar snakt Van Gaal naar wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Tegen Montenegro en Noorwegen gaat het volgende maand om maar één ding: het binnenhalen van het WK-ticket, met de speelwijze die nu wordt gehanteerd. Is dat gelukt, dan schakelt Van Gaal bij de eerstkomende oefenwedstrijden in maart over naar een 5-3-2-systeem, verklapte hij maandag.

Echt verrassend was die uitspraak niet. Van Gaal liet sinds zijn aanstelling geregeld blijken dat die formatie zijn voorkeur geniet. Zeker tegen de grotere voetballanden. Na de winst op Gibraltar was Van Gaal erg duidelijk. "Na de wedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen kan ik van systeem veranderen. Ik vind nog steeds dat deze selectie is gemaakt om 5-3-2 te spelen. Heel veel spelers spelen in dat systeem al."

Maar één rechtsbuiten

Van Gaal gaf de voorbije periode geregeld aan dat hij met Steven Berghuis eigenlijk maar één rechtsbuiten heeft. Dat is weinig als je voetbalt in een 4-3-3-formatie, zoals Oranje nu doet. De meeste spelers hadden bij de eerste kennismaking met Van Gaal aangegeven dat het huidige systeem met drie aanvallers de voorkeur heeft.

Berghuis werd bij terugkeer in De Kuip door fans uitgefloten als hij de bal had. De laatste en beslissende thuiswedstrijd tegen Noorwegen is volgende maand ook in De Kuip.

Vertrouwen

"Ik ben in het verleden zelf ook het doelwit geweest van geluiden in het Feyenoord-stadion. Dat zijn maar een beperkt aantal mensen. Daar moeten jullie niet zoveel aandacht aan geven. Ik ben er ook nog steeds en Berghuis is er ook nog steeds", zei Van Gaal, die met Cody Gakpo, Noa Lang en Arnaut Danjuma Groeneveld op de linkerflank wel veel te kiezen heeft.

Van Gaal denkt dat hij de spelers na de duels met Montenegro en Noorwegen niet hoeft te overtuigen om over te stappen op 5-3-2, zoals hij ook met Oranje speelde tijdens het succesvolle WK van 2014. "Ze vertrouwen wel op mij. Ze hebben ook niet nadrukkelijk gezegd dat ze 4-3-3 willen spelen. Ze zijn niet gekant tegen 5-3-2."

Meer uit Voetbal

Trainer Oosting gaat contract bij FC Twente verlengen

ENSCHEDE (ANP) - Joseph Oosting blijft bij FC Twente. Als de laatste details zijn afgerond, wordt het contract van de 52-jarige trainer opengebroken en met een jaar verlengd, meldt Tubantia.

39 minuten geleden
Tuchel zegt Frankfurt niet als opwarmer te zien voor Real

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München-trainer Thomas Tuchel zegt de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Eintracht Frankfurt niet te zien als opwarmer voor de halve eindstrijd in de Champions League tegen Real Madrid van komende dinsdag. "Tegen Frankfurt kunnen we niets oefenen waar we tegen Real iets aan hebben, het is een hele andere situatie. We willen een topprestatie neerzetten omdat we de punten nodig hebben en het momentum willen behouden", sprak Tuchel op een persconferentie.

1 uur geleden
'Werk aan de winkel' om vertrouwen Kroes en rvc Ajax te herstellen

AMSTERDAM (ANP) - Er is werk aan de winkel om het vertrouwen tussen de als technisch directeur aangestelde Alex Kroes en de raad van commissarissen (rvc) van Ajax te herstellen. Dat stelt Paul Geraeds, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). Dat is nodig voor het vertrouwen tussen directeur en rvc, maar ook om andere partijen gerust te stellen.

2 uur geleden
Spaanse voetbalbond kiest Rocha als opvolger voorzitter Rubiales

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse voetbalbond heeft Pedro Rocha benoemd als nieuwe voorzitter. Hij is de opvolger van de in ongenade gevallen Luis Rubiales, die in september opstapte na de ophef die ontstond om de kus die hij na de door Spanje gewonnen WK-finale gaf aan speelster Jenni Hermoso.

2 uur geleden
Klopp is lovend over zijn mogelijke opvolger Slot bij Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Jürgen Klopp heeft zich positief uitgelaten over zijn mogelijke opvolger Arne Slot bij Liverpool. "Als hij het wordt, dan vind ik dat een fijn idee", zei hij op een persconferentie voor het uitduel van zaterdag met West Ham United in de Premier League. "Hij laat Feyenoord mooi voetballen en het schijnt een aardige man te zijn. Ik speel geen rol in de zoektocht naar mijn opvolger, maar het klinkt allemaal heel goed. Als hij het wordt, dan heeft hij de beste baan bij de mooiste club van de wereld."

2 uur geleden
Voetbalvedette Marta staat voor afscheid bij Braziliaanse ploeg

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse voetbalster Marta wil dit jaar afscheid nemen van haar nationale ploeg. De 38-jarige aanvalster zou het liefst na de Olympische Spelen in Parijs afzwaaien, maar Marta moet nog even afwachten of ze geselecteerd wordt. "Als ik naar de Spelen ga, dan zal ik van ieder moment genieten", weet ze. "Maar of ik nu naar de Spelen ga of niet, dit is mijn laatste jaar bij de nationale ploeg."

3 uur geleden
Van Egmond stopt als scheidsrechterscoördinator bij KNVB

ZEIST (ANP) - Dick van Egmond stopt na dit seizoen als coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. De 62-jarige oud-arbiter doet door gezondheidsredenen een stapje terug, meldt de voetbalbond.

3 uur geleden