Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gaal roept Oranjefans op alsnog massaal naar WK te komen

Van Gaal roept Oranjefans op alsnog massaal naar WK te komen

DOHA (ANP) - Louis van Gaal hoopt dat veel fans van het Nederlands elftal besluiten om alsnog naar Qatar te komen om het Nederlands elftal aan te moedigen. "Het zou heel prettig zijn als het land achter ons gaat staan", zei hij. "Tegen de USA werden we ook weer overdonderd op de tribunes door die Amerikanen. Ik zag slechts wat plukjes Nederlanders op de tribune. We hebben nu vier duels gespeeld en steeds waren onze fans in de minderheid. Ach ja, zo is het nu eenmaal. Wel jammer."

Het Nederlands elftal stuit vrijdag op Argentinië in het Lusail-stadion, waar bijna 90.000 toeschouwers in kunnen. De tweevoudig wereldkampioen is van alle deelnemers aan het WK met de meeste fans naar Qatar gekomen. Het zou zomaar kunnen dat 70.000 fans tijdens de kwartfinale van Oranje een blauw-wit shirt dragen.

Navraag bij de KNVB leert dat de kans klein is dat veel Oranjefans de oproep van Van Gaal beantwoorden en alsnog massaal naar Doha komen. "We houden voorlopig rekening met 1000 fans", laat een woordvoerder van de bond weten "Die waren er ook tegen de Verenigde Staten. Tijdens de groepswedstrijden waren er steeds zo'n 3000 Nederlandse fans. Supporters kunnen nu nog kaarten bij de FIFA aanschaffen. En er zijn veel landen naar huis. Op die verkoop hebben we geen zicht."

Geen afvaardiging

Er zat tijdens de gewonnen achtste finale tegen de Verenigde Staten (3-1) ook geen afvaardiging van de regering op de tribune van het Khalifa Internationaal-stadion. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat hij niet uitsluit dat de regering wel weer iemand stuurt naar de kwartfinale. In dat geval wordt vooraf contact opgenomen met vertegenwoordigers van het land dat de tegenstander is. "Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet. Als we de finale halen, zullen we met een serieuze afvaardiging komen."

Bij de derde groepswedstrijd van Oranje op het WK tegen Qatar was sportminister Conny Helder aanwezig in het stadion. "Veel mensen in Nederland zijn toch een beetje huiverig om hier naar toe te komen" merkt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. "Maar zaterdag tijdens ons duel met de VS kwam ik wel de burgemeester van New York tegen."

Belangrijk

"Die steun van Oranjefans in stadions is heel belangrijk voor voetballers", weet Ronald de Boer, die zondag de training van Oranje bezocht. "Ik weet nog wel dat we met Oranje in 1998 tegen Argentinië in de kwartfinales speelden", doelde hij op de zege van 2-1. "Toen was de helft van het stadion oranje en de andere helft blauw-wit."

Premier Mark Rutte zei vorige maand niet uit te sluiten dat koning Willem-Alexander het WK in Qatar gaat bezoeken. Nederland tegen Argentinië is een pikant duel voor hem en zijn Argentijnse echtgenote Máxima.

Meer uit Voetbal

Duitsland en Italië voor op Engeland in strijd om extra CL-ticket

DEN HAAG (ANP/RTR) - Italië en Duitsland lijken de twee extra Champions League-plekken voor volgend seizoen te bemachtigen. Tot woensdag lag de strijd om de tweede plek op de coëfficiëntenlijst van dit seizoen van de UEFA nog open, maar door de uitschakeling van zowel Manchester City als Arsenal heeft Duitsland een duidelijke voorsprong genomen op Engeland. Italië is met afstand de nummer 1 op de lijst.

5 uur geleden
PSV gaat samenwerking aan met Adelaide United uit Australië

EINDHOVEN (ANP) - PSV gaat samenwerken met de Australische voetclub Adelaide United FC. Het is onder meer de bedoeling dat jonge spelers van de nummer 8 van de A-League komen meetrainen in Eindhoven en misschien zelfs spelen. Verder willen de twee clubs "op en buiten het veld" kennis uitwisselen, meldt PSV op de website.

10 uur geleden
Clubicoon De Rossi ook volgend seizoen trainer AS Roma

ROME (ANP) - Clubicoon Daniele De Rossi blijft ook komend seizoen de trainer van AS Roma. Dit hebben clubeigenaren Dan en Ryan Friedkin besloten na de goede prestaties van de Romeinen sinds januari, toen de oud-voetballer het als coach overnam van de Portugees José Mourinho. Roma is sindsdien gestegen van de negende naar de vijfde plaats.

10 uur geleden
Trainer Guardiola verwijt 'uitmuntend' City niets na CL-exit

MANCHESTER (ANP/RTR) - Manchester City-trainer Pep Guardiola verwijt zichzelf en zijn ploeg niets na de Champions League-uitschakeling tegen Real Madrid. "We speelden uitmuntend op alle vlakken, zowel verdedigend als aanvallend. En eigenlijk ook op het gebied van passie en eigenlijk al het andere. Helaas konden we niet winnen, dus dat is wat het is", zei de Spanjaard na de nederlaag via strafschoppen (4-3) in de kwartfinales.

12 uur geleden
Real-keeper Loenin blijft bescheiden na keren twee penalty's

MANCHESTER (ANP/RTR) - Real Madrid-doelman Andriy Loenin bleef bescheiden na zijn doorslaggevende rol in de gewonnen strafschoppenserie tegen Manchester City in de kwartfinales van de Champions League. De 25-jarige Oekraïner stopte de penalty's van Bernardo Silva en Mateo Kovacic, maar zei dat met name bij het keren van de inzet van Silva een flinke dosis geluk kwam kijken.

13 uur geleden
Real schakelt titelhouder Manchester City uit na strafschoppen

MANCHESTER (ANP) - Manchester City gaat de Champions League niet voor het tweede jaar op rij winnen. De titelhouder verloor in de kwartfinale na strafschoppen (4-3) van Real Madrid. Na reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1. Het eerste duel in Spanje eindigde vorige week in een spectaculaire 3-3. Bernardo Silva en Mateo Kovacic misten in de strafschoppenserie namens Manchester City. Luka Modric was de enige speler van Real die faalde.

20 uur geleden
Bayern München houdt Arsenal uit halve finales Champions League

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München heeft voor het eerst sinds het winnen van de Champions League in 2020 weer de halve finales bereikt. De Duitse recordkampioen met Matthijs de Ligt versloeg Arsenal met 1-0 in de Allianz Arena in München. De zege was genoeg na het gelijkspel (2-2) een week eerder in Londen.

22 uur geleden