Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gaal hamert op teambelang in aanloop van duel met Noren

Van Gaal hamert op teambelang in aanloop van duel met Noren

ZEIST (ANP) - Louis van Gaal heeft alles uit de kast gehaald om de spelers van het Nederlands elftal duidelijk te maken dat niet de beste spelers maar de beste ploegen prijzen winnen. Met die boodschap stuurt hij Oranje woensdagavond het veld in voor het belangrijke uitduel met Noorwegen in de WK-kwalificatie.

Van Gaal nodigde maandagmiddag zijn 25 internationals en gehele staf direct na aankomst in het spelershotel in Zeist uit voor een groepsgesprek. "Ik sprak daar over teamwork", zei hij dinsdag op zijn afsluitende persconferentie voor het duel in Oslo. "Ik vind dat het beste team wint. Niet de verzameling individuele kwaliteiten. Die spirit heb ik proberen op te roepen door mijn visie en mijn regime te verkondigen."

Van Gaal begeleidde zijn speech met een filmpje over de revalidatie van Virgil van Dijk en Memphis Depay. Hij liet ook beelden zien van de Nederlandse estafetteploeg die zilver won op de Spelen. "Die tweede loper liep bijna een seconde harder dan dat hij individueel loopt", zei de bondscoach. "Ik weet wel dat er een vliegende start was en zo. Maar hij was ook lid van een team waarin hij geloofde."

Teambuilding

"Na de bespreking heb ik dus twee dagen om mijn spelers aan te spreken", vervolgde Van Gaal. "Om er voor te zorgen dat die teambuilding er vanzelf komt. Dat is de manier om in hun brein te komen. Daarna zijn we gaan trainen, om ook uit voeren wat we tegen de Noren willen. Ik vond het tot nu toe een genot om te zien. Ook omdat ze zelf hebben gezegd wat ze willen."

De stand in poule G van de WK-kwalificatie laat zien dat Oranje zich niet veel misstappen meer kan permitteren. De achterstand op Turkije bedraagt 1 punt. Noorwegen en Montenegro staan in punten gelijk. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar.

Belangrijk duel

Van Gaal herkent het belang van het duel met de Noren en wil zijn collega Stale Solbakken niet wijzer maken dan hij al is. Daarom maakt hij pas vlak voor de aftrap bekend met welke spelers hij aan aftrap verschijnt en of daar vier of vijf verdedigers bijstaan. "Maar mijn spelers weten de opstelling. Zij hebben duidelijkheid", zei hij.

De kans is groot dat Oranje met vier verdedigers start tegen de Noren. Dat heeft namelijk de voorkeur van de meeste internationals. Daarbij vergt een speelwijze met vijf verdedigers veel tijd om te oefenen. En die is er nu niet. Cody Gakpo, de man in vorm bij PSV, kan zo maar eens zijn debuut maken voor de nationale ploeg en misschien Justin Bijlow en Tyrell Malacia ook wel. "De hiërarchie van deze selectie is wel bepaald", zei de bondscoach die vasthoudt aan zijn eerste, tweede en derde aanvoerder. "Maar jonge spelers kunnen dat wel een beetje opschudden."

Meer uit Voetbal

PSG-coach Luis Enrique wil nederlaag in Parijs rechtzetten

DORTMUND (ANP/RTR) - Coach Luis Enrique van Paris Saint-Germain hoopt dat zijn ploeg de achterstand uit de eerste halve finale in de Champions League tegen Borussia Dortmund in eigen huis kan goedmaken. PSG verloor met 1-0 van Dortmund door een doelpunt van Niclas Füllkrug, maar de coach zag dat zijn ploeg veel kansen creëerde.

56 minuten geleden
Verdediger Hummels knokt zich met Dortmund naar zege op PSG

DORTMUND (ANP) - Mats Hummels is tevreden met de kleine overwinning van Borussia Dortmund op Paris Saint-Germain in de halve finale van de Champions League (1-0).

9 uur geleden
Dortmund bewaart opnieuw beste spel voor Champions League

DORTMUND (ANP) - Borussia Dortmund bewaart dit seizoen het beste spel voor de Champions League. De huidige nummer 5 van de Bundesliga won ook het thuisduel met de Franse kampioen Paris Saint-Germain in de halve eindstrijd (1-0). De allesbeslissende return voor een plek in de finale staat voor komende dinsdag op het programma in Parijs.

9 uur geleden
Dortmund verslaat PSG in halve finale Champions League

DORTMUND (ANP) - Borussia Dortmund heeft het thuisduel met Paris Saint-Germain in de halve finales van de Champions League gewonnen. Niclas Füllkrug tekende voor de enige treffer (1-0). De return staat voor komende dinsdag in Parijs op het programma.

9 uur geleden
Bayer Leverkusen in halve finale tegen AS Roma uit op revanche

ROME (ANP/AFP) - Bayer Leverkusen is donderdag in de halve finale van de Europa League tegen AS Roma uit op revanche. Beide clubs stonden vorig seizoen in hetzelfde toernooi ook tegenover elkaar in de halve eindstrijd en toen bereikte AS Roma de finale.

10 uur geleden
Van Bronckhorst nog niet gepolst voor terugkeer bij Feyenoord

ROTTERDAM (ANP) - Giovanni van Bronckhorst is nog niet benaderd door Feyenoord voor een terugkeer als hoofdtrainer. "Er speelt op dit moment niks", zei hij vlak voor het duel tussen Borussia Dortmund en PSG bij RTL 7.

11 uur geleden
Voetbalsters FC Twente laten ook tweede kans op landstitel liggen

SITTARD (ANP) - De voetbalsters van FC Twente zijn er opnieuw niet in geslaagd de landstitel veilig te stellen. Het elftal van coach Joran Pot verloor met 2-0 bij Fortuna Sittard en zag nummer 2 Ajax kort voor tijd PSV met 2-1 verslaan. Met nog één speelronde te gaan, is de voorsprong van FC Twente op Ajax nog 2 punten.

12 uur geleden