Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Gaal gaat voor of na uitduel met Wales uitgebreid rouleren

Van Gaal gaat voor of na uitduel met Wales uitgebreid rouleren

ZEIST (ANP) - Louis van Gaal gebruikt de duels van het Nederlands elftal in de Nations League vooral om te weten te komen met welke internationals en speelwijze hij de meeste mogelijkheid op succes heeft tijdens het WK in Qatar. De bondscoach kan het uitduel van woensdag met Wales benutten om andere spelers een kans te geven. Ook kan hij voor een groot deel vasthouden aan de ploeg die vrijdag België te kijk zette (4-1) en pas in de interlands tegen Polen en opnieuw Wales rouleren.

Van Gaal moet Virgil van Dijk sowieso vervangen. De aanvoerder verliet zaterdagmiddag het trainingskamp van Oranje. Hij mag op vakantie na een slopend seizoen met 60 officiële duels. De bondscoach heeft met Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt goede vervangers voor Van Dijk. Maar hoe gaat hij zijn ploeg verder formeren?

Van Gaal verklapte vorige week al dat hij alle spelers uit zijn selectie aan het werk wil zien tijdens de eerste vier duels in de Nations League. "Iedereen krijgt een kans", zei de 70-jarige coach. "Ik wil nu zoveel mogelijk jongens aan het werk zien, zodat ik straks bij het samenstellen van de definitieve selectie de juiste keus kan maken. Daarbij spelen we vier duels in elf dagen. Ik wil mijn spelers niet overbelasten."

Wales

Oranje heeft vijf dagen rust gehad als het woensdag aftrapt in Wales, dat zich zondag voor het eerst sinds 1958 voor een WK kwalificeerde. De spelers van Wales vierden de zege uitgebreid. Het is afwachten hoe ze het duel met Oranje benaderen. Het Nederlands elftal speelt na het duel met Wales nog binnen zes dagen tegen Polen (11 juni) en Wales (14 juni), Mogelijk gaat Van Gaal pas in die twee duels uitgebreid rouleren.

De meeste basisspelers van het duel met de Belgen zullen woensdag op tijd hersteld zijn om ook tegen Wales te beginnen. Als Van Gaal weer voor hen kiest, vergroot dat normaal gesproken de kans op succes. Als Oranje ook het tweede groepsduel met Wales wint, dan ligt het op koers voor de eindzege van divisie A en groep vier.

Voordelen

Dat biedt voordelen. De poulewinnaar speelt in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2024 niet in een groep van zes maar in een poule met vijf teams. Twaalf ploegen die zich niet via het kwalificatietoernooi voor het EK in Duitsland weten te kwalificeren, krijgen een herkansing in de play-offs om drie resterende tickets. De resultaten in de Nations League zijn bepalend voor deelname aan die play-offs. Ook strijdt de poulewinnaar volgend jaar om winst van de Nations League.

Meer uit Voetbal

KNVB houdt vast aan datum restant Klassieker ondanks onvrede

ZEIST (ANP) - De KNVB houdt vast aan komende woensdag voor het uitspelen van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De onvrede van Ajax en FC Volendam, die oorspronkelijk tegen elkaar zouden spelen op woensdag, heeft geen invloed op het besluit. "Vanuit onze kant is woensdag definitief", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond, over de nieuwe datum voor het restant van de Klassieker.

2 uur geleden
Ook fans Ajax tegen het verplaatsen van duel met FC Volendam

AMSTERDAM (ANP) - De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord woensdagmiddag wordt uitgespeeld en dat het voor woensdagavond geplande duel met FC Volendam een andere datum krijgt.

2 uur geleden
Beslissing over keepster Oranje tegen Engeland pas dinsdag

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Andries Jonker kan pas dinsdagmiddag beslissen wie het doel verdedigt in de wedstrijd tegen Engeland in de Nations League. Eerste keepster Daphne van Domselaar heeft volgens de bondscoach maandag meegetraind met het team. Jonker is in afwachting van de evaluatie van de medische staf. Pas dinsdag besluit hij of de keepster van Oranje inzetbaar is in de wedstrijd tegen de Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

2 uur geleden
FC Volendam niet akkoord met verplaatsen uitduel met Ajax

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam laat weten overvallen te zijn door het besluit van de KNVB om de wedstrijd Ajax - FC Volendam, die gepland stond voor woensdag 27 september, te verplaatsen. De club gaat niet akkoord met dit besluit.

4 uur geleden
Ajax is het oneens met KNVB en overweegt juridische stappen

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil woensdag niet het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord uitspelen, maar het eerder geplande competitieduel met FC Volendam voetballen. De club verzet zich tegen de beslissing van de KNVB om het programma te wijzigen en overweegt juridische stappen.

4 uur geleden
Franse regering wil harde straffen voor homofobe spreekkoren PSG

PARIJS (ANP) - De Franse regering heeft harde straffen aangekondigd voor de voetbalfans die zondag het duel tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille ontsierden met homofobe zangkoren. Het gezang was niet expliciet gericht tegen een bepaalde speler, maar duurde volgens een aanwezige verslaggever van het Franse persbureau AFP bijna een kwartier.

4 uur geleden
Ajax - Feyenoord woensdag uitgespeeld zonder publiek

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord wordt op woensdag 27 september om 14.00 uur zonder publiek uitgespeeld. Het duel werd zondag definitief gestaakt na 55 minuten bij een 3-0-voorsprong voor Feyenoord na herhaaldelijk vuurwerk op het veld. Het besluit is genomen door het competitiebestuur betaald voetbal, de KNVB, de ECV (Eredivisie) en de CEV (eerste divisie).

5 uur geleden