
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie
ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.
Formateur Ank Bijleveld leidde de bijeenkomst met de onderhandelaars van BBB, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie zaterdag. ’s Ochtends mochten ook Statenleden van de fracties die níét mee onderhandelen - de mogelijke oppositie dus - met de coalitiepartijen in gesprek. De bijeenkomst was volgens Bijleveld bedoeld als "een uitgestoken hand" richting de toekomstige oppositie en de inwoners van Gelderland. "We zoeken niet naar discussie maar naar verbinding."
Tijdens de rest van de bijeenkomst deden zo'n zeventig sprekers een oproep aan de beoogde coalitie. Er werd gepleit voor onder meer het behoud van voldoende drinkwater in de regio, meer geld voor kunst en cultuur, het oplossen van het tekort aan kapiteins voor veerpontjes en het beperken van de bouw van distributiecentra rond dorpen. Ook vroegen meerdere sprekers af te zien van de aanleg van windmolens in hun regio. Anderen pleitten juist vóór de inzet van groene energie.
Kistjes appels
Twee jonge fruittelers hadden kistjes appels mee de vergaderzaal in genomen en vroegen de toekomst van de fruitproductie in het Gelderse rivierengebied veilig te stellen. COC Midden-Gelderland drukte de partijen op het hart iets doen aan het geweld tegen lhbti’ers in de provincie. De Toiletalliantie zette haar standpunt kracht bij door urenlang een bordje met de tekst 'pleeback' in de lucht te houden. Een individuele bewoner waarschuwde de toekomstige bestuurders tegen het einde van de bijeenkomst ook vooral op de schatkist te blijven letten.
De gesprekken tussen de onderhandelende partijen verlopen volgens Bijleveld momenteel "in een goede sfeer". De oud-minister verwacht dan ook dat de partijen eind juni tot een akkoord zullen komen, zo zei ze na afloop van de bijeenkomst. De bedoeling van de coalitie is volgens haar een akkoord "op hoofdlijnen", wat wil zeggen dat andere partijen in de Staten kunnen meedenken over de concrete uitwerking van de plannen voor de provincie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
3 uur geleden