
Van Engelshoven: zorgen om Chinese invloed universiteit Groningen
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maakt zich zorgen over Chinese invloeden op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zegt ze in radioprogramma Nieuws en Co. Aanleiding voor haar zorgen zijn berichten van de NOS over een hoogleraar Chinese taal en cultuur aan de RUG. Een door China beheerde organisatie betaalt een deel van zijn salaris en volgens het contract mag de hoogleraar niet het "imago van China beschadigen".
Het gaat om een zogeheten Confucius Instituut. Die organisaties zetten zich onder meer in om de Chinese taal in cultuur naar andere landen over te brengen. Zij krijgen hiervoor geld vanuit China.
Van Engelshoven gaat zo snel mogelijk met de RUG in gesprek over de kwestie. Universiteiten hebben de wettelijke plicht om de academische vrijheid te waarborgen, zegt de minister, en daarmee moeten ze niet "marchanderen. Wat mij betreft wordt er niet getornd aan de academische vrijheid."
Geldkraan dichtdraaien
Als universiteiten zich niet aan die verplichting houden, dan is de Inspectie van het Onderwijs aan zet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Eerst gaat de Inspectie in gesprek met de instelling. Doet de universiteit daarna te weinig, dan volgt een "herstelopdracht" waaraan ze moet voldoen. Lukt ook dat niet, dan kan het ministerie in een uiterst geval de geldkraan dichtdraaien.
Volgens de RUG zet de overeenkomst "de academische vrijheid niet onder druk", meldt de NOS. Samenwerking met het Confucius Instituut past volgens de universiteit bij "de maatschappelijke taak van de RUG". Er zouden geen misstanden met de organisatie bekend zijn bij de universiteit.
Kennisinstituut Clingendael concludeerde in juli vorig jaar dat de meeste Nederlandse onderzoekers die met China werken zichzelf censureren. Daardoor blijft de kennis over het land gebrekkig, omdat gevoelige onderwerpen niet worden onderzocht, stelden de onderzoekers.
Toch zagen onderzoekers van Clingendael eind vorig jaar geen directe aanwijzingen dat Confucius Instituten, waarvan Nederland er naast de Groningse ook een in Maastricht telt, universiteiten politiek beïnvloedt. Wel riepen ze op tot alertheid, omdat niet transparant is hoe China de instituten aanstuurt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd. Ook stelt de mensenrechtenorganisatie na onderzoek dat er nauwelijks toezicht is op de manieren waarop de politie surveilleert. Demonstranten vinden politieoptredens intimiderend en voelen zich belemmerd om te demonstreren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Het zijn Ilse Bezaan (nummer 6 van de PVV) en Roel van Gurp (nummer 9 van GroenLinks). De Verkiezingsdienst van het ANP heeft dat uitgerekend.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. "Het mes snijdt hier aan twee kanten", zegt Helder.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.
9 uur geleden