Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Engelshoven: zorgen om Chinese invloed universiteit Groningen

Van Engelshoven: zorgen om Chinese invloed universiteit Groningen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maakt zich zorgen over Chinese invloeden op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zegt ze in radioprogramma Nieuws en Co. Aanleiding voor haar zorgen zijn berichten van de NOS over een hoogleraar Chinese taal en cultuur aan de RUG. Een door China beheerde organisatie betaalt een deel van zijn salaris en volgens het contract mag de hoogleraar niet het "imago van China beschadigen".

Het gaat om een zogeheten Confucius Instituut. Die organisaties zetten zich onder meer in om de Chinese taal in cultuur naar andere landen over te brengen. Zij krijgen hiervoor geld vanuit China.

Van Engelshoven gaat zo snel mogelijk met de RUG in gesprek over de kwestie. Universiteiten hebben de wettelijke plicht om de academische vrijheid te waarborgen, zegt de minister, en daarmee moeten ze niet "marchanderen. Wat mij betreft wordt er niet getornd aan de academische vrijheid."

Geldkraan dichtdraaien

Als universiteiten zich niet aan die verplichting houden, dan is de Inspectie van het Onderwijs aan zet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Eerst gaat de Inspectie in gesprek met de instelling. Doet de universiteit daarna te weinig, dan volgt een "herstelopdracht" waaraan ze moet voldoen. Lukt ook dat niet, dan kan het ministerie in een uiterst geval de geldkraan dichtdraaien.

Volgens de RUG zet de overeenkomst "de academische vrijheid niet onder druk", meldt de NOS. Samenwerking met het Confucius Instituut past volgens de universiteit bij "de maatschappelijke taak van de RUG". Er zouden geen misstanden met de organisatie bekend zijn bij de universiteit.

Kennisinstituut Clingendael concludeerde in juli vorig jaar dat de meeste Nederlandse onderzoekers die met China werken zichzelf censureren. Daardoor blijft de kennis over het land gebrekkig, omdat gevoelige onderwerpen niet worden onderzocht, stelden de onderzoekers.

Toch zagen onderzoekers van Clingendael eind vorig jaar geen directe aanwijzingen dat Confucius Instituten, waarvan Nederland er naast de Groningse ook een in Maastricht telt, universiteiten politiek beïnvloedt. Wel riepen ze op tot alertheid, omdat niet transparant is hoe China de instituten aanstuurt.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

3 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

5 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

7 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

7 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

8 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

8 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

10 uur geleden