Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Engelshoven: vrouw heeft recht om veilig over straat te lopen

Van Engelshoven: vrouw heeft recht om veilig over straat te lopen

DEN HAAG (ANP) - Veilig de straat op kunnen is "een basisrecht voor iedereen". Met die woorden heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag - op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen - de campagne Orange the World afgetrapt.

Van Engelshoven schoof woensdag online aan bij een webinar vanuit het stadhuis in Arnhem. Volgens haar kan straatintimidatie "levens verwoesten" en moet aan mannen duidelijk gemaakt worden dat "het niet stoer is" om vrouwen bijvoorbeeld na te fluiten.

Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) spraken zich in filmpjes uit tegen geweld tegen vrouwen. Kaag benadrukte dat door de coronacrisis het geweld is toegenomen en zei dat internationaal moet worden samengewerkt om het probleem aan te pakken. Marcouch gaf aan dat het onderwerp nog te vaak onbespreekbaar blijft. "We moeten helpen de stilte te doorbreken", zei hij.

Melden van geweld

De campagne Orange the World is bedoeld om geweld tegen vrouwen aan te kaarten. Het gaat niet alleen om straatintimidatie of geweld achter de voordeur, maar bijvoorbeeld ook om seksuele intimidatie op het werk en om wangedrag op het internet.

Thema van dit jaar is in Nederland het melden van geweld. De organisatie van Orange the World heeft woensdag een onlinepetitie gelanceerd, waarin de regering wordt opgeroepen om melden van geweld makkelijker en toegankelijker te maken. Die was om 19.00 uur zo'n 3200 keer getekend.

In veel gemeenten zijn gebouwen tot en met 10 december - de internationale dag van de mensenrechten - oranje gekleurd om aandacht te vragen voor de campagne. Zo is onder andere het Stadhuis van Utrecht, de Erasmusbrug in Rotterdam, het filmmuseum Eye in Amsterdam en diverse kerken, gemeentehuizen, bruggen en molens verlicht met de kleur oranje, die symbool staat voor een zonnige toekomst.

Meer uit Binnenland

Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

1 uur geleden
Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

2 uur geleden
Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

5 uur geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

5 uur geleden
Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

ARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.

5 uur geleden
200 kilometer meer file dan normaal tijdens dinsdagavondspits

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er op het hoogtepunt van de dinsdagavondspits om 17.10 uur 861 kilometer file stond. "Dat is 200 kilometer meer dan normaal op een dinsdag", aldus een woordvoerster. Het was al vroeg druk op de weg omdat mensen eerder naar huis gingen voor pakjesavond.

5 uur geleden
Zes Nederlanders weg uit Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Zes Nederlanders met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact stond, hebben dinsdag de Gazastrook verlaten. Dat meldt het ministerie, dat toevoegt dat ze aan de Egyptische grens zijn opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade.

5 uur geleden