Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Engelshoven roept in Europa op tot 'nee' tegen homohaat

Van Engelshoven roept in Europa op tot 'nee' tegen homohaat

DEN HAAG (ANP) - Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) roept Europese collega-ministers op "'nee" te zeggen tegen homohaat en vrouwenonderdrukking. In een speech waarschuwt ze voor lidstaten die homo- en vrouwenrechten inperken. Zo kwam Polen eind oktober met een vrijwel volledig verbod op abortus en probeert dat land met geestverwant Hongarije begrippen als gendergelijkheid te schrappen.

Volgens Van Engelshoven zijn "conservatieve krachten" de kernwaarden van de Europese Unie "genadeloos aan het ondermijnen". Ze zegt dat sommige lidstaten "maatregel na maatregel" nemen om "mede-Europeanen basale rechten te ontnemen". De minister roept op "samen te werken en gezamenlijk nee hiertegen te zeggen".

Vorige week sloeg haar collega en partijgenoot Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) ook alarm over de terugval van vrouwen- en homorechten in de EU. Ze sprak over een "gure conservatieve wind" uit vooral Oost-Europese hoek. De gevolgen kunnen volgens haar groot zijn als EU-landen zich niet verzetten tegen deze "pushback".

Een Hongaars EU-parlementslid, de uiterst conservatieve József Szájer, stapte eerder deze week op omdat hij was betrapt bij een homo-orgie in Brussel. Hij schond de coronavoorschriften en had xtc op zak. Szájer was lid van de regeringspartij Fidesz, die zeker niet bekend staat als voorvechter van homorechten.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

6 minuten geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

1 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

2 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

2 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

2 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

2 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

2 uur geleden