Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Engelshoven roept in Europa op tot 'nee' tegen homohaat

Van Engelshoven roept in Europa op tot 'nee' tegen homohaat

DEN HAAG (ANP) - Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) roept Europese collega-ministers op "'nee" te zeggen tegen homohaat en vrouwenonderdrukking. In een speech waarschuwt ze voor lidstaten die homo- en vrouwenrechten inperken. Zo kwam Polen eind oktober met een vrijwel volledig verbod op abortus en probeert dat land met geestverwant Hongarije begrippen als gendergelijkheid te schrappen.

Volgens Van Engelshoven zijn "conservatieve krachten" de kernwaarden van de Europese Unie "genadeloos aan het ondermijnen". Ze zegt dat sommige lidstaten "maatregel na maatregel" nemen om "mede-Europeanen basale rechten te ontnemen". De minister roept op "samen te werken en gezamenlijk nee hiertegen te zeggen".

Vorige week sloeg haar collega en partijgenoot Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) ook alarm over de terugval van vrouwen- en homorechten in de EU. Ze sprak over een "gure conservatieve wind" uit vooral Oost-Europese hoek. De gevolgen kunnen volgens haar groot zijn als EU-landen zich niet verzetten tegen deze "pushback".

Een Hongaars EU-parlementslid, de uiterst conservatieve József Szájer, stapte eerder deze week op omdat hij was betrapt bij een homo-orgie in Brussel. Hij schond de coronavoorschriften en had xtc op zak. Szájer was lid van de regeringspartij Fidesz, die zeker niet bekend staat als voorvechter van homorechten.

Meer uit Binnenland

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

1 uur geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

1 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

2 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

2 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

2 uur geleden
Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

3 uur geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

4 uur geleden