Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

ARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.

Zijn advocaat had gevraagd hem vrij te laten, onder meer omdat hij dreigt zijn woning kwijt te raken. De rechtbank gaf echter aan het maatschappelijke belang zwaarder te vinden wegen dan zijn persoonlijke belang. In een rapport van de reclassering staat dat de kans op herhaling als groot wordt ingeschat. Dat ziet de rechtbank ook als reden om T. nog in voorarrest te houden.

T. zit vast op een afdeling met intensiever toezicht. "Ik ben daar echt alleen maar gezet vanwege mijn achternaam", aldus T. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Daarin is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

T. ontkent

Volgens T.'s advocaat zou uit informatie van de politie blijken dat hij helemaal niks met de vermeende criminele organisatie van zijn familielid te maken heeft. "Integendeel zelfs. Hij wordt meer gezien als last dan als aanvulling van die organisatie, staat volgens de politie in onderschepte communicatie", aldus advocaat Yehudi Moszkowicz.

T. ontkent dat hij iets met drugs en wapens te maken heeft, maar erkent wel dat hij "in het verleden" fouten heeft gemaakt. Hij heeft een strafblad met veroordelingen voor onder meer mishandeling en vernieling. "Ik heb verkeerde keuzes gemaakt, maar wil nooit meer in deze situaties terechtkomen." T. zat in de rechtbank met zijn arm in een mitella, omdat zijn schouder uit de kom was. Dat had hij overgehouden aan een recente vechtpartij met een medegedetineerde, vertelde hij de rechter.

Inhoudelijke behandeling

Het is de bedoeling om de zaak van T. 19 maart volgend jaar inhoudelijk te behandelen. Die behandeling is al meerdere keren uitgesteld, onder meer door tijdgebrek, extra onderzoekswensen en een wraking die vervolgens werd afgewezen.

Meer uit Binnenland

OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

9 minuten geleden
Schietpartij waarbij Bigidagoe omkwam in Opsporing Verzocht

AMSTERDAM (ANP) - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij waarbij de 26-jarige Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe van rapformatie Zone6, om het leven kwam. Dat meldt de politie. De schietpartij vond afgelopen zondag plaats in Amsterdam.

10 minuten geleden
Rover: snelle oplossing nodig, anders wordt trein onbetaalbaar

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover roept de politiek op om opnieuw fors te investeren in treinvervoer, om te voorkomen dat treinreizen voor veel mensen onbetaalbaar wordt. In het jaarverslag dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) dinsdagochtend publiceerden, werd duidelijk dat de spoorvervoerder overweegt om de prijs van een treinkaartje vanaf 2025 met ruim 10 procent te verhogen. Maar duurdere kaartjes zullen alleen maar meer reizigers kosten, waarschuwt Rover. Het demissionaire kabinet maakte in oktober weliswaar een bedrag van 120 miljoen euro vrij waarmee de NS een prijsstijging dit jaar kan voorkomen, maar "de politiek moet ook voor 2025 en later een oplossing bieden", aldus een woordvoerster van de reizigersorganisatie.

18 minuten geleden
NS-baas kijkt opnieuw naar politiek voor steun duurdere tickets

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de NS hoopt dat de politiek dit jaar opnieuw zal bijspringen om de verwachte prijsverhoging van treinkaartjes en abonnementen op te vangen. Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf Koolmees aan dat treintickets naar verwachting per 1 januari 2025 flink duurder kunnen uitvallen, maar dat hij zo veel mogelijk wil voorkomen dat dit voor de rekening van de reiziger komt.

22 minuten geleden
FNV geeft Arriva een week om busstakingen in Twente te voorkomen

HENGELO (ANP) - Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

58 minuten geleden
Levenslang voor 'onbetwiste leider' Taghi en twee medeverdachten

AMSTERDAM (ANP) - Ridouan Taghi was "de enige" en "onbetwiste" leider van een criminele organisatie die zich bezighield met "nietsontziend ontwrichtend geweld". Dat zei de rechter dinsdag tijdens het vonnis in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Taghi en twee medeverdachten zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist.

59 minuten geleden
Uitspraak in Marengo-proces na ruim anderhalf uur voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo was dinsdag na ruim anderhalf uur afgerond. Iets voor 12.00 uur had de rechter het vonnis voorgelezen en was de zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorbij. De uitspraak begon met enige vertraging rond 10.15 uur.

1 uur geleden