Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel: voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

Van Dissel: voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De basismaatregelen, zoals handen wassen en bij een positieve test in quarantaine gaan, zijn voldoende. Dat adviseert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In een presentatie aan de commissie-Volksgezondheid van de Tweede Kamer zegt Van Dissel woensdag dat de 'thermometer' op het laagste niveau staat. Met die thermometer houdt de overheid de stand van de epidemie in de gaten. Het is de opvolger van de risiconiveaus. Als de thermometer op het laagste niveau staat, is de druk op de zorg en de samenleving beperkt en blijft dit voorlopig waarschijnlijk ook het geval.

Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal positieve tests stijgt en dat de verwachte najaarsgolf van het coronavirus mogelijk is begonnen. Het aantal coronagevallen stijgt onder meer bij bewoners van verpleeghuizen. Het aantal opnames in ziekenhuizen stijgt ook, vooral onder ouderen, en dan met name ouderen die zich helemaal niet hebben laten vaccineren. Ouderen kunnen sinds vorige week met voorrang een herhaalprik krijgen. Van Dissel noemt de periode nu "het juiste moment" voor de nieuwe vaccinatieronde.

Herinfecties

Veel mensen die nu positief testen, zijn al eerder besmet geweest met het coronavirus. Sinds de komst van de omikronvariant stijgt het percentage herinfecties, en nu is ruim een derde van alle positief geteste mensen opnieuw geïnfecteerd. De nieuwe besmettingen verlopen wel milder.

Uit de cijfers van Van Dissel blijkt ook dat iemand die een booster heeft gehad, 47 procent minder kans op een ziekenhuisopname heeft dan iemand die alleen de herhaalprik heeft gehad. Na de herhaalprik is er 22 procent minder kans om met een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. De kans op ic-opname is met een booster eveneens kleiner dan na een basisserie. Gezien de stijging van het aantal besmettingen onder vooral 70-plussers, is het een "goed tijdstip om nu weer te gaan vaccineren", zei Van Dissel. Bij hen neemt het effect van de herhaalprik af.

Nederland zit nog niet in een stabiele, zogeheten 'endemische fase', zei Van Dissel. Er is nog steeds onzekerheid over de opkomst van nieuwe varianten en de mate van bescherming (immuniteit) die is opgebouwd.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

6 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

6 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

7 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

7 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

8 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

8 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

9 uur geleden