Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel: overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant

Van Dissel: overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant

DEN HAAG (ANP) - Om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan, kan het nodig zijn om de lockdownmaatregelen nog verder aan te scherpen. "We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen", zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag tijdens een vergadering met Tweede Kamerleden.

Van Dissel denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. "Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?"

Door de introductie van de Britse variant in Nederland zou het virus zich veel sneller kunnen gaan verspreiden. Van Dissel vindt de situatie "zeer zorgelijk". Hij praatte de Kamerleden bij over de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe variant in enkele weken tijd de overhand kreeg in een aantal regio's, waaronder Londen. "Het nieuwe type is het bestaande virus domweg aan het verdringen", concludeert Van Dissel.

Zelfs een lockdown kon in de Britse hoofdstad niet voorkomen dat het gemuteerde virus steeds verder om zich heen greep. "Een bepaald ongunstige boodschap." Ook in buurland Ierland schoot het aantal besmettingen ongekend snel omhoog, nadat de nieuwe mutatie daar zijn intrede had gedaan. Dat gebeurde uitgerekend rond de feestdagen toen mensen elkaar massaal bezochten.

Londen met lockdown met hoog reproductiegetal

Mét lockdown zit Londen nog altijd met een reproductiegetal van 1,2 tot 1,3, aldus Van Dissel. Dat wil zeggen dat 10 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 12 tot 13 anderen besmetten. Om het aantal gevallen van Covid-19 terug te dringen, is een reproductiegetal onder de 1 nodig.

In heel Nederland ligt dit r-getal inmiddels met 0,95 maar net onder de 1, waarschuwde Van Dissel. Het gegeven dat de Britse mutatie tijdens de lockdown in Nederland binnengekomen is, kan een vertragend effect hebben op de verspreiding hier. Dat is gunstig volgens hem. Toen in Engeland de lockdown begin december werd losgelaten, schoot het aantal besmettingen meteen snel omhoog.

Van Dissel liet Engelse cijfers zien waaruit valt op te maken dat de nieuwe variant 30 tot 50 procent meer wordt overgedragen dan de eerdere varianten van het virus. Tot nog toe is de Britse mutatie in Nederland bij bijna honderd mensen aangetroffen. De grootste uitbraak tot nog toe was op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland).

Naast de Britse variant, die volgens het RIVM nu de "grootste onzekerheid" oplevert, is ook de gemuteerde Zuid-Afrikaanse variant in Nederland aangetroffen. Ook die is mogelijk besmettelijker. Vooralsnog heeft het RIVM volgens Van Dissel zicht op de bekende gevallen en zijn die in isolatie.

Meer uit Gezond

Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

8 uur geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

23 uur geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

1 dag geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

6 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

1 week geleden