Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel: overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant

Van Dissel: overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant

DEN HAAG (ANP) - Om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan, kan het nodig zijn om de lockdownmaatregelen nog verder aan te scherpen. "We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen", zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag tijdens een vergadering met Tweede Kamerleden.

Van Dissel denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. "Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?"

Door de introductie van de Britse variant in Nederland zou het virus zich veel sneller kunnen gaan verspreiden. Van Dissel vindt de situatie "zeer zorgelijk". Hij praatte de Kamerleden bij over de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe variant in enkele weken tijd de overhand kreeg in een aantal regio's, waaronder Londen. "Het nieuwe type is het bestaande virus domweg aan het verdringen", concludeert Van Dissel.

Zelfs een lockdown kon in de Britse hoofdstad niet voorkomen dat het gemuteerde virus steeds verder om zich heen greep. "Een bepaald ongunstige boodschap." Ook in buurland Ierland schoot het aantal besmettingen ongekend snel omhoog, nadat de nieuwe mutatie daar zijn intrede had gedaan. Dat gebeurde uitgerekend rond de feestdagen toen mensen elkaar massaal bezochten.

Londen met lockdown met hoog reproductiegetal

Mét lockdown zit Londen nog altijd met een reproductiegetal van 1,2 tot 1,3, aldus Van Dissel. Dat wil zeggen dat 10 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 12 tot 13 anderen besmetten. Om het aantal gevallen van Covid-19 terug te dringen, is een reproductiegetal onder de 1 nodig.

In heel Nederland ligt dit r-getal inmiddels met 0,95 maar net onder de 1, waarschuwde Van Dissel. Het gegeven dat de Britse mutatie tijdens de lockdown in Nederland binnengekomen is, kan een vertragend effect hebben op de verspreiding hier. Dat is gunstig volgens hem. Toen in Engeland de lockdown begin december werd losgelaten, schoot het aantal besmettingen meteen snel omhoog.

Van Dissel liet Engelse cijfers zien waaruit valt op te maken dat de nieuwe variant 30 tot 50 procent meer wordt overgedragen dan de eerdere varianten van het virus. Tot nog toe is de Britse mutatie in Nederland bij bijna honderd mensen aangetroffen. De grootste uitbraak tot nog toe was op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland).

Naast de Britse variant, die volgens het RIVM nu de "grootste onzekerheid" oplevert, is ook de gemuteerde Zuid-Afrikaanse variant in Nederland aangetroffen. Ook die is mogelijk besmettelijker. Vooralsnog heeft het RIVM volgens Van Dissel zicht op de bekende gevallen en zijn die in isolatie.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

MarkJohan 1 week geleden
'teveel bij elkaar op bezoek gaan' Dus met andere woorden hoe kunnen we controleren achter de voordeur.
Louis53 1 week geleden
We kunnen nog 1 ding doen en dat is jou naar huis sturen corrupte van Dissel. Dat zou veel mensen veel rust geven ipv dat opruiend gelul van jou. Er is wat aan de hand maar blaas het niet zo op

Meer uit Gezond

'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'

HILVERSUM (ANP) - Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico’s bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

33 minuten geleden
AstraZeneca werkt met Oxford aan vaccin Zuid-Afrikaanse variant

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin van de farmaceut ook al beschermt tegen die variant, al is niet zeker in welke mate.

1 uur geleden
Wereldwijd meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld

BALTIMORE (ANP) - Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.

2 uur geleden
Kamer wil betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat alle zorgmedewerkers op hun werk de beschikking krijgen over mond-neusmaskers (FFP2) die een betere bescherming bieden tegen onder meer het coronavirus. Een meerderheid steunt een oproep van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen.

4 uur geleden
Uitbraak van Zuid-Afrikaanse variant coronavirus in Gorinchem

GORINCHEM (ANP) - In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Meerdere mensen hebben die mutatie onder de leden. Het is de eerste uitbraak van die variant in Nederland, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid.

6 uur geleden
Onderzoek naar werking coronavaccins op kwetsbare patiënten

GRONINGEN (ANP) - Groningse onderzoekers gaan onderzoek doen naar de werking van vaccins tegen corona op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker.

7 uur geleden
Vijf coronapatiënten minder opgenomen in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen het afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2375 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 5 minder dan maandag.

7 uur geleden