Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel: boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen

Van Dissel: boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. "Dat weten we niet", zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.

Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die maar twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat "graag veel langer zien".

Volgens Van Dissel zijn er ook redenen om niet te snel te beginnen met boosters. Zo is een derde prik het effectiefst als mensen hun tweede prik een half jaar eerder hebben gekregen. "Als je ze te snel zet, dan is de toegevoegde waarde daar minder van." Bovendien zou door iets langer te wachten het vaccin mogelijk geüpdatet kunnen worden om beter te beschermen tegen nieuwe varianten. Gezien de "geweldige toename" van het aantal coronagevallen in Nederland vindt hij het desondanks inmiddels verstandig om te beginnen met de boosterprikken.

Kuipers

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei in de Kamer dat boosters ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Zelfs als de extra bescherming van een boostershot minder is dan uit het Israëlische onderzoek bleek, zou daarmee de druk op de zorg veel minder kunnen zijn.

Fleur Agema noemde die conclusie "heel erg jammer". Dat betekent volgens haar dat van de 1500 gevaccineerden die nu opgenomen zijn "er een heleboel niet in het ziekenhuis hadden hoeven liggen".

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dansan 1 maand geleden
Is je arm een speldenkussen, ach een boostertje kan er vast nog wel tussen.
waggel1 1 maand geleden
Als van Dissel gelijk heeft betekent dat simpelweg dat de eerste prikken bij een deel van de gevaccineerde bevolking was uitgewerkt. Vaccins helpen dus niet genoeg. Dat wordt dus boosteren geblazen van de winter.
mscom1 1 maand geleden
Het blijft me verbazen hoe sommige mensen elke strohalm die ze in de in de media kunnen vinden aangrijpen als "bewijs" voor de mythe dat vaccins niet zouden helpen. Kijk nou eens gewoon naar de echte cijfers, bv naar de rapportage van het RIVM: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vaccineffectiviteit/vaccinatie-beschermt-nog-steeds-zeer-goed-tegen-ernstige-covid-19 Volgens deze cijfers : “De vaccineffectiviteit van 11 juli t/m 23 november was 93% tegen ziekenhuisopname en 97% tegen IC-opname.” Maar ach, waarschijnlijk spreek ik hier tegen dove mansoren want volgens de hardcore anti-vaxers is dit toch allemaal gelogen. Die geloven liever blindelings de alwetende Baudet’s en Engel’s van deze wereld in plaats van de echte wetenschap.
Motervrienden 1 maand geleden
ja ja grote bedriegerij nooit facineren nooit het hoort niet ga buiten de voorzienigheid om
homebase123 1 maand geleden
Tja wat wil je, eerst je eigen lek laten prikken met zooi die niet werkt tegen covid nou een beeeeetje een paar maanden maar ondertussen wel je natuurlijke immuunsysteem zwaar verzwakt en daar door ligger er zo veel gevaccineerden in het ziekenhuis want ja Den haag zegt het.
W.Melger 1 maand geleden
Bewijst wel dat het grootste deel in de ziekenhuizen de gevaccineerden zijn. In totaal liggen er nu 2.071 coronagevallen in het ziekenhuis waarvan 1500 gevaccineerden dat betekent dat 75% geprikt is.

Meer uit Gezond

RIVM kan hoge aantallen coronagevallen niet verwerken

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen, dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen", meldt het instituut.

15 uur geleden
Minder dan 300 coronapatiënten op ic's, laagste aantal in maanden

ZEIST (ANP) - De afdelingen in ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld worden steeds leger. Op de intensive cares liggen nu nog 289 patiënten met het coronavirus onder de leden, 13 minder dan woensdag. De laatste keer dat dit aantal onder de 300 lag was tweeënhalve maand geleden, op 6 november. Een maand geleden lagen er nog ruim twee keer zoveel coronapatiënten op de ic's.

17 uur geleden
Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart

SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

19 uur geleden
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

19 uur geleden
Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

19 uur geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

22 uur geleden