Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel bang voor al te snelle invoer nieuwe GGD-registratie

Van Dissel bang voor al te snelle invoer nieuwe GGD-registratie

DEN HAAG (ANP) - RIVM-topman Jaap van Dissel maakt zich zorgen over "het zicht houden op en het inzicht hebben in de verspreiding van het virus" als de GGD haar registratiesystemen al te snel vervangt. Dat schrijft de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, die te vinden is op de site van de NOS.

Na de datadiefstal wil GGD het systeem HPZone Lite vervangen. Omdat het RIVM afhankelijk is van de datastromen die via HPZone en HPZone Lite binnenkomen, heeft een vervanging volgens Van Dissel "veel impact op de gegevens en adviezen die het RIVM kan bieden in het kader van de bestrijding van de Covid-19-pandemie."

Ook het Outbreak Management Team (OMT) benadrukt het belang van landelijke en regionale surveillance die zonder onderbreking en tijdig uitgevoerd dient te worden, zegt hij. Mocht de GGD overgaan op een ander systeem, dan moet volgens Van Dissel "tevoren niet alleen de veiligheid en privacy, maar ook de output voor de surveillance gewaarborgd zijn. Wij zullen bij een te snelle, onvoldoende geteste en volledige nieuwe datastroom, niet de rapportage en data kunnen leveren die benodigd zijn om het landelijke bestrijdingsbeleid te onderbouwen."

Timing

De timing van overgaan naar een nieuw registratiesysteem is "uiterst ongelukkig", vindt hij. "We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten op, en de vaccinatiecampagne is net opgestart. We staan daarnaast aan de vooravond van een periode dat er mogelijk nieuwe maatregelen dan wel versoepelingen komen. Dat alles dient gebaseerd te zijn op recente en complete data; en toegang hiertoe is nu in gevaar."

Ook veroorzaakt een nieuw registratiesysteem voor de vele medewerkers bij de GGD extra werklast, waarschuwt hij. "Juist een invoering ten tijde van een ‘derde golf’ kan dit ertoe leiden dat het bron-en contactonderzoek eerder moet worden afgeschaald. Dit heeft een negatief effect op de bestrijding, en op het zicht houden op het virus."

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

1 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

3 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

9 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

9 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

10 uur geleden