
Van der Wal wil geen boer verplicht uitkopen
AMSTERDAM (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil geen enkele boer verplicht uitkopen, zei ze in het tv-programma WNL op Zondag. Ze gelooft niet in verplicht onteigenen of in het intrekken van vergunningen. "Ik zal het niet inzetten." Het verplicht uitkopen van boeren ligt politiek uiterst gevoelig.
Met haar uitspraak lijkt de demissionair VVD-minister een draai te maken. In de kabinetsplannen om de stikstofuitstoot in onder meer de landbouw fors terug te dringen, werd verplichte onteigening als een, weliswaar laatste, redmiddel gezien. De stikstofplannen leidden tot grimmige boerenprotesten.
In een Kamerdebat in februari zei Van der Wal als eerste stap in te zetten op vrijwillige uitkoop en pas daarna op het "dwingende instrumentarium". Ze ziet meer in normeren en beprijzen, zei ze ook bij WNL op Zondag. "Dat je betaalt voor wat je uitstoot. Dat is voor mij het alternatief voor het verplichtend instrumentarium."
De minister zei zondag dat ze boeren niet verplicht wil uitkopen "omdat het best moeilijk is om de relatie aan te tonen tussen degene die uitstoot en waar het neerslaat in de natuur. En omdat ik het ook vanuit menselijk oogpunt niet wenselijk vind."
'Stok achter de deur'
Toch wil ze de mogelijkheid niet uitsluiten.
"Maar je hebt wel iets nodig. Een soort stok achter de deur." Daarom kijkt ze naar een "heel ander instrument. Dat is normeren en beprijzen." Als partijen buiten de overheid rechtszaken aanspannen en de overheid die verliest, "word je als overheid verplicht een vergunning in te trekken", zei Van der Wal.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
14 uur geleden