Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Wal: uitkoopregeling veeboeren vertraagd in Brussel

Van der Wal: uitkoopregeling veeboeren vertraagd in Brussel

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe opkoopregeling voor veeboeren die moest helpen bij het verminderen van de stikstofuitstoot heeft vertraging opgelopen. Mogelijk komt de regeling voor de Europese Commissie neer op ongeoorloofde staatssteun, zo bevestigt stikstofminister Christianne van der Wal berichtgeving van NRC. De lopende regeling is om die reden verlengd tot december.

Het gaat om een regeling waarmee provincies geld kunnen krijgen om veeboeren uit te kopen: de tweede tranche van de Maatregel Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijen. "Als staatssteun ongeoorloofd is, moeten de boeren dat uiteindelijk terugbetalen. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen", zegt Van der Wal.

Ze erkent dat de gesprekken met de Europese Commissie "iets langer duren dan gehoopt", maar zegt er ook van uit te gaan "dat het goed komt". De discussie gaat over "een aantal elementen, met name punten die staatssteun betreffen". Meer details deelde ze niet. Ook zei ze niet vooruit te willen lopen op de uitkomst van de gesprekken.

Kamerdebat

Van der Wal blikte desgevraagd ook terug op het Kamerdebat van dinsdag, dat voor een belangrijk deel ging over haar portefeuille. Vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat het stikstofbeleid soepeler moet, tegen eerder gemaakte afspraken in.

"Ik wil de trein laten rijden en versneld laten rijden, want we hebben helemaal de luxe niet om achterover te leunen, te praten en na te denken. We moeten echt aan de slag", aldus Van der Wal.

De draai van Hoekstra deed "heel eerlijk gezegd wel wat met me", erkent de minister. "Dat was vrijdag, maar op een gegeven moment moet je door." Ze zegt dat het kabinet nu een "duidelijke lijn" heeft gekozen door de afspraken vooralsnog te laten zoals ze zijn en de komende weken af te wachten wat de stikstofgesprekken met de boeren en andere betrokken partijen opleveren.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

5 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

9 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

11 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

1 dag geleden