Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Wal: stikstofkraan dicht is eigenlijk enige oplossing

Van der Wal: stikstofkraan dicht is eigenlijk enige oplossing

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat praten met boeren over een alternatief voor de stikstofnorm (kritische depositiewaarde) in natuurgebieden, maar "het eerste wat daarvoor nodig is, is de stikstofkraan dicht", zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Ook na afloop van gesprekken met boeren blijft de bewindsvrouw erop hameren dat stikstofvermindering de belangrijkste maatregel blijft. "Dat is de enige oplossing eigenlijk uit alles."

Het kabinet en gespreksleider Johan Remkes hebben in gesprek met boerenorganisaties nog eens onderstreept dat 2030 als deadline blijft staan. Maar ook de discussie over 2030, waar binnen de coalitie veel om te doen is, zal volgens Van der Wal een kleinere rol spelen als er maar snel wordt begonnen aan verdere stikstofvermindering. "Hoe sneller we die stikstofkraan dichtdraaien, hoe minder relevant 2030 wordt", zegt Van der Wal. "We hebben het steeds over de laatste kilometer voor het eindstation, maar we moeten de trein sneller laten rijden."

In het overleg is wel afgesproken dat er wordt gezocht naar een nieuw systeem in plaats van de kritische depositiewaarde (kdw), mits dit juridisch houdbaar is. Volgens Van der Wal wordt gekeken naar "het grote doel van natuurherstel, ook met andere omgevingswaarden". Overigens zegt het kabinet al langer dat die stikstofnorm niet perfect is, maar tot voor kort zei Van der Wal dat er "juridisch geen alternatief" voor is.

Tijdens het gesprek vielen soms stevige woorden, verklaarde minister Henk Staghouwer (Landbouw) na afloop. Er is volgens hem "gezocht naar ruimte om in gesprek te blijven". Daarbij ging het onder meer om de kritische depositiewaarde en het stikstofkaartje. Maar "er zijn nu geen conclusies getrokken".

Meer uit Politiek

Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

17 minuten geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

38 minuten geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

1 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

1 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

19 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

20 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

22 uur geleden