
Van der Wal stelt visserijverbod in deel Voordelta uit
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stelt het voorgenomen verbod vanaf 5 oktober op de zogeheten bodemberoerende visserij voor een deel van de Voordelta uit. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat ze op deze wijze gevolg gaat geven aan een motie van BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas waarin om uitstel van de maatregel is gevraagd.
Eerder hadden onder meer de provincie Zeeland en de gemeente Goeree-Overflakkee de minister gevraagd om uitstel van het verbod. Dit treft onder meer de garnalen- en schelpdiervissers en mosselkwekers die actief zijn voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
De rechtbank in Utrecht stelde vorig jaar november een aantal natuurorganisaties in het gelijk die wilden dat de overheid haast zou maken met de compensatie voor de natuurwaarden die door de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren zijn gegaan. Als vervolg op die uitspraak maakte Van der Wal in juli in een ontwerpbesluit bekend dat alle vormen van bodemberoerende visserij vanaf 5 oktober verboden zouden worden in een gebied van 24.550 hectare.
Overleg
In de brief aan de Tweede Kamer wijst de minister nu op overleg dat gaande is met betrokken partijen zoals natuurorganisaties, visserijorganisaties en het Havenbedrijf Rotterdam over een alternatieve invulling van de compensatieverplichting. "Ik zie dat er belangrijke stappen worden gezet", schrijft de bewindsvrouw.
Van der Wal laat weten dat ze half november met de betrokken partijen bekijkt of overeenstemming over een alternatieve compensatieregeling "binnen bereik is". Die zou dan eind december in werking treden. Als het niet lukt om een akkoord te bereiken, treedt het verbod op de bodemberoerende visserij voor een deel van de Voordelta alsnog in werking.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden