Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Wal schuwt dwang niet, 'maar eerst samenwerken'

Van der Wal schuwt dwang niet, 'maar eerst samenwerken'

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal deinst er niet voor terug uiteindelijk dwingende maatregelen te nemen tegen de stikstofuitstoot, maar benadrukt eerst te willen samenwerken. Donderdag was het al dan niet dwingen van boeren om te stoppen een belangrijk thema tijdens een debat.

Het knetterde vooral in de coalitie, mede door een interview dat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot gaf in Trouw. Daarin zei hij dat niet per januari, maar al per november dwang mogelijk moet zijn voor de zogeheten piekbelasters. CDA'er Derk Boswijk verweet De Groot te polariseren en boeren "continu met oneliners" te bestoken. VVD-Kamerlid Thom van Campen vermoedde dat De Groot de zaak op scherp zet vanwege de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen van maart en vond dat "de grijsgedraaide D66-plaat sleets aan het worden is". Pieter Grinwis (ChristenUnie) sloot zich hier bij aan.

VVD en CDA kregen op hun beurt kritiek vanuit de Kamer dat provinciale fracties van die partijen in hun verkiezingscampagnes zeggen niet mee te willen werken aan de stikstofaanpak en gedwongen uitkoop uitsluiten. Volgens de NOS blijkt uit het Kieskompas dat vijf VVD-fracties en acht CDA-afdelingen dat standpunt innemen. Andere partijen vermoeden een campagnestunt, die na de verkiezingen niet wordt waargemaakt.

In gesprek blijven

Stikstof is een van de belangrijkste thema's voor de verkiezingen in maart. De provincies spelen een grote rol in het dossier, aangezien zij samen met boeren invulling moeten geven aan de regels. Zelf wil Van der Wal vooral in gesprek blijven met "de partners" in de gemeenten en provincies. "En dan niet als een juf met opgeven vingertje, maar vooral vragen waar zij tegenaan lopen, waar zij hulp nodig hebben en wat de dilemma's zijn."

In april kunnen boeren duidelijkheid krijgen van welke regelingen zij gebruik kunnen maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van innovaties waardoor er minder stikstof de lucht in gaat, om verplaatsen van het bedrijf of om vrijwillige uitkoop. Boeren kunnen online hun gegevens invullen, waarna "een menukaart" van regelingen wordt gepresenteerd. Dan kunnen ze kiezen of ze zich bijvoorbeeld willen laten uitkopen. De minister wil eerst zoveel mogelijk inzetten op vrijwillige maatregelen. "We gaan niet gelijk een kies trekken, maar willen eerst gaatjes vullen. Daar willen we eerst alles aan doen."

Van der Wal waarschuwt wel dat de regelingen dan bekend zijn, maar nog niet allemaal geopend. Ook moet Brussel eerst groen licht geven. Als dit later wordt dan april, dan overweegt Van der Wal boeren meer de tijd te geven voordat dwingende maatregelen in beeld komen. Vooralsnog wil het kabinet vanaf januari bedrijven dwingen te stoppen. De VVD had haar hier om gevraagd.

Meer uit Politiek

Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

16 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

2 dagen geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

3 dagen geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

3 dagen geleden