Van der Wal kan Overijsselse PAS-melders nog geen oplossing geven
DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal kan boeren in Overijssel die buiten hun schuld illegaal stikstof uitstoten nog geen oplossing geven voor hun situatie. Overijssel heeft als enige provincie besloten deze boeren een dwangsom op te leggen die kan oplopen tot vele tienduizenden euro's. Zij dreigen hierdoor failliet te gaan.
De boeren om wie het gaat hadden volgens de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning nodig voor stikstofuitstoot, maar moesten de emissies wel melden. Deze zogeheten 'PAS-melders' werden illegaal toen de rechter in 2019 een streep door het programma zette, omdat deze niet aan Europese regelgeving voldeed.
Overijssel handhaaft met grote tegenzin. De provincie heeft steeds geweigerd de PAS-melders aan te pakken, maar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft via rechtszaken afgedwongen dat de provincie overtreding van de stikstofregels moet aanpakken. MOB begon in Overijssel en daarom is Overijssel ook de eerste provincie die nu dwangsommen moet gaan opleggen. De provincie heeft deze maand een brief aan het kabinet geschreven dat het Rijk PAS-melders die een dwangsom krijgen zou moeten compenseren, omdat deze boeren niks verkeerd hebben gedaan.
Juridisch ingewikkeld
Van der Wal vindt de situatie van deze gezinnen "het meest heftige" wat zij heeft gezien tijdens haar ministerschap. Tegelijkertijd kan ze hen niet direct helpen, omdat dit juridisch ingewikkeld ligt. Als het Rijk bijvoorbeeld de boetes betaalt, dan kan de Europese Unie dat zien als onterechte staatssteun.
"Het is niet zo eenvoudig en je wilt geen valse hoop geven", zegt Van der Wal. Samen met de provincie wil ze kijken wat er mogelijk is voor hen. "Het is echt mijn inzet dat het goed gaat komen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan."
Ultimatum
Het kabinet heeft zich voorgenomen om vrijgekomen stikstofruimte aan PAS-melders te geven, zodat zij weer legaal kunnen boeren. Maar daarvoor zullen eerst andere boeren hun stikstofuitstoot moeten verminderen. Dat kan door te innoveren, minder vee te hebben, te verplaatsen of zelfs te stoppen. Vooralsnog gaat dit proces traag.
In Overijssel leidde het besluit eerder deze week tot grimmige demonstraties bij het provinciehuis. Boeren hebben het provinciebestuur het ultimatum gesteld om binnen twee weken te stoppen met de dwangsommen. Gebeurt dit niet, dan volgen hardere acties.
De minister begrijpt de emoties van de boeren. Ze erkent dat hen in feite onrecht is aangedaan, omdat zij er terecht van mochten uitgaan dat zij zich aan de wet hielden. "Het PAS-beleid was overheidsbeleid en daarom hebben ze de vergunning niet aangevraagd. En als dan later blijkt dat je die wel moet hebben en je belandt in deze situatie, dan begrijp ik alle woede en frustratie naar de overheid, en dus ook naar mij."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland maatregelen tegen verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) opheft, "stemt voorzichtig positief", zegt landbouwminister Femke Wiersma. Maar dat besluit heeft nog geen invloed op de maatregelen in Nederland. Wiersma wacht "de laatste labuitslagen en -onderzoeken af" en verwacht later op vrijdag een besluit te kunnen nemen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter over stikstof van vorige maand leidt volgens woonminister Mona Keijzer tot gevolgen die "zeer ingewikkeld" zijn. De Raad van State oordeelde dat boeren of bouwers minder gemakkelijk kunnen schuiven met stikstofruimte. De gevolgen hiervan kunnen zo groot zijn, dat het kabinet een speciale kerngroep van ministers opricht om een oplossing te vinden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een minderjarige vluchteling kan na een veroordeling voor een ernstig delict tegen de openbare orde (zoals openlijke geweldpleging, lidmaatschap van een terroristische organisatie) sneller zijn asielvergunning kwijtraken. Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie wil dat binnen twee weken regelen.
1 dag geleden