Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Wal: ik luister naar boerenprotest, maar de doelen staan

Van der Wal: ik luister naar boerenprotest, maar de doelen staan

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal zegt te zullen luisteren naar de boeren die op 22 juni naar Den Haag komen om te protesteren tegen haar beleid. "Ik sta altijd open voor goede ideeën", aldus de bewindsvrouw in WNL op Zondag. "Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030."

Van der Wal herhaalde in het NPO-programma dat ze "geen keuze" heeft omdat Nederland de natuur moet beschermen tegen te hoge stikstofuitstoot. "Dat glaasje drinkwater dat we uit de kraan tappen, als of het normaal is. Maar die waterkwaliteit staat echt onder druk. De schone lucht die we inademen, het staat echt onder druk. Maar ook de biodiversiteit, gewoon de bloemetjes en bijtjes, het staat onder druk. De bloem en bijtjes die we nodig hebben voor onze voedselproductie. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen."

De minister zegt het komende jaar te gebruiken om te bekijken hoe de uitstoot per gebied precies teruggedrongen moet worden. Ze belooft ook oog te hebben voor innovaties die boeren kunnen gebruiken, en zo goed mogelijk te voorkomen dat boeren gedwongen moeten worden te stoppen terwijl ze dat niet willen. Ook zegt ze het "super, super belangrijk" te vinden dat het stikstofbeleid er niet toe leidt dat de manier van leven op het platteland ontwricht raakt.

Dat er nu strenger beleid nodig is om de natuur te beschermen, ziet Van der Wal als achterstallig onderhoud. "Nederland heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Dat hadden we twintig jaar geleden al moeten doen." De zaak moet nu volgens haar eerst "op orde" gebracht worden.

Meer uit Politiek

Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

19 uur geleden
Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

21 uur geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

23 uur geleden
Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

1 dag geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

1 dag geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

1 dag geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

1 dag geleden